Bejöhet a busz a sávomba ott, ahol van külön buszsáv?

2020.10.11. 11:18

das header

Tisztelt Autójogász,

véleményére vagyok kíváncsi.

A jelenségre Budapesten a XIII. kerületben lettem figyelmes, konkrétan a Vágány utcában. A Vágány utcában gyakorlatilag három sáv van. Egy sáv halad a Hungária körút felé, míg a belváros felé halad két sáv halad, amelyikből az egyik buszsáv.

A belváros felé haladó oldalon, a jobbszélső buszsáv több helyen megsüllyedt és több kátyú van ott, míg a belső sáv útburkolata viszonylag jó minőségű.

Itt lettem figyelmes, hogy BKK menetrend szerinti buszai nem minden estben használják a jobb szélső buszsávot, hanem a "köznép" :) számára fenntartott, egyetlen haladó, ám jó minőségű burkolattal ellátott, jobbról a második sávban közlekednek.

Kérdésem, hogy ha van kialakított buszsáv, akkor kötelező-e azt a BKK menetrend szerinti járatainak használni, és a jobbratartási kötelezettség miatt, ki kell-e buszoknak sorolniuk ebbe a sávba?

Köszönöm. Balázs

Kedves Balázs!

A KRESZ-ben egyértelműen az a rendelkezés található, hogy ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz - a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve - csak ebben a forgalmi sávban haladhat.

Igaz az is, hogy aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Továbbá általános szabály és előírás az is, hogy járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.

El lehet képzelni, és ezek szerint meg is valósul az az eset, amikor konkurál egymással a buszsávra vonatkozó szabály, és az említett két általános előírás.

Nem tudom, hogy van erre vonatkozóan jogalkalmazói gyakorlat, de a magam részéről el tudom fogadni, hogy indokolt esetben – ha a vagyon- és személybiztonságot is veszélyezteti a közút állapota – a sofőr akkor jár el helyesen, ha az utasok és a jármű épsége érdekében megszegi a buszsáv kötelező használatára vonatkozó előírást. Ez nem áll arra az esetre, ha a sebesség megfelelő csökkentése önmagában is alkalmas a veszélyhelyzet elkerülésére.

Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.