Körforgalom előtt STOP tábla - ilyenkor hogy megy az elsőbbségadás?

2020.10.13. 11:08

das header

Tisztelt Autójogász,

A jogi oldala érdekelne a következőkben leírt, majdnem balesettel végződött közlekedési helyzetnek:

A helyszín Budapest X., Gitár utca és Harmat utca közti körforgalom, ahol a Gitár utcából érkezőknek STOP táblájuk van a körforgalom bejáratánál.

A kérdésem az lenne, hogy amennyiben én a Harmat utcáról érkezve (Gitár utcától jobbra) belehajtok egy a Gitár utcából érkező, a STOP táblát nem figyelembe vevő autósba, akkor jogilag mi lehet az ügy kimenetele?

Sajnos a buszokon kívül a 95%-a az autósoknak nem áll meg a STOP táblánál, viszont a kereszt irányból érkezők jogosan várhatnák el ezt, lendületből behajtva a körforgalomba. Mivel azonban a KRESZ kimondja, hogy a már körforgalomban lévő autósnak elsőbbséget kell adni behajtáskor, így ezek alapján én vagyok a hibás, annak ellenére, hogy a másik autós a STOP táblát nem vette figyelembe.

Köszönöm,

László

Kedves László!

Az „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” tábla felől érkezőknek a behaladás megkezdése előtt elsőbbséget kell adniuk önnek, ha az említett utcából érkezik a körforgalomhoz.

körforgalom stop tábla

Nem lehet minden esetre kiterjedő választ adni, de az elmondható, hogy ha a baleset az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása miatt következik be, akkor a szabálysértési- és kártérítési felelősség a mulasztó felet terheli.

Más kérdés, hogy ettől még nem szabad „gondolkodás nélkül” behajtani a körforgalomba, a baleset bekövetkezését az elsőbbségre jogosultnak is el kell kerülnie, amennyiben ez módjában áll.

Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.