Hányszor indíthatok egy autót P-rendszámmal?

2020.11.13. 14:37

das header

Tisztelt Autójogász!

Szeretném megtudni, hogy van-e valamilyen szabályozás arra vonatkozóan, hogy egy adott gépjárművet mennyiszer indíthatok a p rendszámmal!?

Hallottam egy 30-as számot, de sehol nem találok erre vonatkozó leírást.

Üdvözlettel: Dániel

Kedves Dániel!

A P-s rendszám elég szigorúan meghatározott esetekben váltható ki, és a vonatkozó jogszabály számos korlátozást ír elő az ilyen rendszámmal ellátott gépjárművek használatára vonatkozóan.

A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban előírt korlátozásokon túl útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő. Ezt és a jogszabályban meghatározott tilalmak alóli felmentés tényét az ideiglenes forgalomban tartási engedélyen fel kell tüntetni.

Lehetséges tehát, hogy egy konkrét esetben sor került valamilyen további feltétel kikötésére (a fenti szabály alapján), de ez nem nevezhető véleményem szerint általánosnak vagy közvetlenül a jogszabályból következő korlátozásnak.


Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.