Megsemmisültek az okmányok, ilyenkor mi van?

2021.01.19. 12:18

das header

Tisztelt Autójogász!

Nagyon régen vettem egy autót, ami akkor ki volt vonva a forgalomból. Ennek okán nem is irattam át rögtön. Jelenleg ez volt a legnagyobb hiba amit elkövettem! Ugyanis időközben történt egy természeti katasztrófa, amiben minden okmány megsemmisült (képeken tudom bizonyítani, hogy kb 3 hétig árvízben állt az autó, aminek csak a teteje látszódott ki)!

Időközben sajnos elhunyt az eredeti tulajdonos is! Az autót ezek után szeretném a tulajdonomban tudni, és ehhez szeretnék segítséget, hogy mi jelenleg a járható út?!

Üdvözlettel,

Lajos

Tisztelt Levélíró!

Ha jól értem, a célja a tulajdonosi minőség nyilvántartásban történő átvezetése.

Ebben az esetben az egyik lehetséges megoldás a tulajdonosként nyilvántartott, de már elhunyt személy örökösével/örököseivel történő újraszerződés (elbirtoklás vagy adásvétel).

Megállapodás hiányában a másik lehetőség az elbirtoklás peres úton. Ebben az esetben a (min. 10 éven át tartó) sajátjaként való szakadatlan birtoklást kell tudni bizonyítani

Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.