Tudtuk, hogy nagy ellensége a rozsda, de erre nem számítottunk. Kérhetünk kárpótlást?

2021.03.03. 12:46

das header

Tisztelt Autójogász!

Decemberben vettük a Mazda 6-ot (GY). 2005-ös, 1.8TE. Tudatában vagyunk a legtöbb típushibájának, főleg a korrózió nagy ellenség ugye. Kecsegtető ajánlat volt, alaposan átnéztük, amennyire egy átlag ember tudja a földön állva, előtte leellenőriztük a Carvertical-on, minden korrektnek tűnt. Nem feküdtünk alá, lehetőség híján... itt hibáztunk, mert hittünk az eladónak. Kívülről (kerékívek, pótkeréknél, küszöb, ajtósarok) korához képest kiválóan tartja magát a rozsdával szemben.

Ma jött el az olajcsere, szűrő, stb. kötelező karbantartás. Aknáról nézve látszik csak az első felfüggesztések mellett lukasra rozsdált alváz, konkrétan életveszélyes lehet a jobb oldal, de a bal sem gyerekjáték.

A hirdetésben szó szerint írta a kereskedő: "...szerkezetileg és műszakilag megbízható, jó állapotban!"

Tanácsot szeretnénk kérni tőletek. Mik a jogaink, kérhetünk e kárpótlást, javítási költségtérítést az eladótól? (lakatos munka, már ha vállalja és kivitelezi valaki)

Kihez kell forduljunk ilyen esetben?

Köszönjük a választ.: Viktor

Kedves Viktor!

A történetben az nem világos számomra, hogy ha eleve számított korróziós problémákra, akkor miért nem lehetett megszervezni az alaposabb átvizsgálást?

A korrózió a természetes elhasználódás része, amire minden használt autónál számítani kell. A mértéke, kiterjedtsége azonban nem mindegy.

Ezzel együtt a márkafüggetlen szerviz javítási költsége álláspontom szerint legalább részben érvényesíthető a kereskedő hirdetésében megjelölt, de valótlannak bizonyult műszaki állapotra tekintettel. A hirdetés szövegét remélem elmentették.

Egyezkedést javaslok önnek, és dokumentálják alaposan a feltárt állapotot.


Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.