Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Mi van, ha leszedem a családtámogatós matricát? És ha lefóliázom?

2021.04.19. 10:13

das header

Tisztelt Autójogász!

Gondolom, többeket érint a probléma, amiről kérdezni szeretnék. A kormány a "nagycsaládosok autóvásárlási támogatása" nevű projektjében elég részletesen szabályozza, milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki ilyen támogatást szeretne.

A támogatási feltételek közt nem szerepel, de másutt olvasható, hogy egy bizonyos zöld matricát is el kell helyezni a hátsó szélvédőn, még arról is van ábra, hogy hogyan. Nem szól arról a szabályozás, hogy mi van akkor, ha valaki egyáltalán nem rakatja fel a matricát, vagy leszedi később, (mert az sem derül ki, meddig kell annak a matricának ott lennie, amiben van egy kis trükk is, hiszen a belülről felragasztott matrica eltávolítása esetleg károsíthatja az ablakfűtést, így nem biztos, hogy megéri leszedni) és arról sem találtam semmi információt, hogy mi van, ha a hátsó ablakot (szabványos) sötétítő fóliával látják el - ami azt is eredményezi, hogy a matrica nehezebben vehető észre, és ez nyilván a jogalkotó szándékával ütközik valamilyen szinten.

Feltételezem, hogy a matrica hiánya vonhat maga után kellemetlenségeket, de ha csak szabványos műbizonylattal rendelkező sötétítő fólia van a hátsó részen, Ön szerint lehet számítani retorzióra? Mert a matrica megléte nem hozhat senkit abba a hátrányos helyzetbe, hogy emiatt ne fóliáztathasson, viszont mivel a matricát is és a fóliát is belülről kell feltenni, a fólia a matricát is sötétíteni fogja, és ez így egy feloldhatatlan ellentét.

Köszönettel

Balázs

Kedves Balázs!

A levélben írt kérdésekre és kételyekre nagyobb részt megtalálhatók a válaszok a vonatkozó jogszabályban. Menjünk sorban!

1. "A támogatási feltételek közt nem szerepel, de másutt olvasható, hogy egy bizonyos zöld matricát is el kell helyezni a hátsó szélvédőn, még arról is van ábra, hogy hogyan..."

Annyiban kell pontosítanom, hogy a támogatásról szóló Korm. rendelet a szerzési támogatás felhasználási feltételei között rögzíti, hogy a "Családbarát Magyarország" logót az autókereskedőnek kell a saját költségén elhelyeznie a gépjárművön. Elég unortodox megoldás egy rendeletből kihagyni a pontos szabályokat és egy minisztériumi honlapra utalni, de most mégis ez a helyzet.

2. "Nem szól arról a szabályozás, hogy mi van akkor, ha valaki egyáltalán nem rakatja fel a matricát, vagy leszedi később"

Egyetértek, ez az eset nem jelenik meg a támogatás visszafizetésének szankcióját maga után vonó szabálytalanságok között. Az egyértelmű, hogy kötelező a logót felhelyeztetni, tehát az eltávolítása (idő előtt) jogsértés.

3. "az sem derül ki, meddig kell annak a matricának ott lennie"

Nos ez így nem igaz, mert a Korm. rendelet ebből a szempontból egyértelműen fogalmaz, a logónak három évig a hátsó szélvédőn kell lennie.

4. "mi van, ha a hátsó ablakot (szabványos) sötétítő fóliával látják el"

Önmagában a támogatásról szóló Korm. rendelet egyáltalán nem tiltja azt, hogy az érintett hátsó szélvédőt egyúttal fóliáztassa is a támogatott személy. Az idevágó KÖHÉM rendeletben sem található olyan szabály, ami alapján ne lehetne fóliáztatni (a KÖHÉM rendelettel összhangban). Nincs olyan előírás jelenleg, hogy mennyire kell látszódnia a logónak. A https://csalad.hu/tamogatasok/tamogatott-autovasarlasi-matrica-arculati-kezikonyv linken olvasható arculati tanácsok között még csak utalás sincs arra, hogy ne lehetne sötétítő fóliát alkalmazni.

Véleményem szerint a jogszabályban előírt logót a támogatott személy köteles három évig a hátsó szélvédőn megtartani, mert többek között ezt kívánja meg a jogszabály a támogatási összegért cserébe. Úgy gondolom, ezt illik betartani, még akkor is, ha egyébként sem az eltávolítás (megrongálás) sem a fóliával való eltakarás nem vonja maga után a támogatás visszafizetésének szankcióját.


Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.