Ott se jártam, mégis megbüntettek

2022.12.11. 11:20

Tisztelt Autójogász!

Kaptam egy levelet egy olasz rendőrkapitányságról, ami szerint 2021.08.13-án Leccében áthajtottam egy piros lámpán. Az a problémám, hogy nem is voltam Olaszországban, az autót se adtam senkinek kölcsön. Mit tudok ilyen esetben tenni?

Köszönettel, Márk

Kedves Olvasó!

Feltéve, hogy az adott jármű tényleg nem járt ott és akkor, és különösen nem hajtott át piroson, két esetkör jöhet szóba. Az egyik, hogy az olasz hatóság tévesen olvasta le a rendszámot, pl. a felségjelzést nem figyelve megint egy litván vagy észt, azonos rendszámú jármű helyett küldték a bírságot. Kisebb eséllyel az is szóba jöhet, hogy nem valódi a felszólítás, és erre szakosodott csalók próbálkozása.

Mivel valódi bírság esetén még bőven az elévülési időn belül jött a felhívás, mindkét esetkörre megoldás, ha ellenőrizve interneten az eljáró hatóság elérhetőségét, felveszi velük a kapcsolatot. Jelezze, hogy ott és akkor egészen biztosan nem járt, így egyfelől kéri, hogy küldjék meg a felvételeket, másrészről ellenőrizzék a rendszámot. A felvételek alapján összevethető a szín, típus, arra ugyanis kevés esély van, hogy arra is ráhibáznának.

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu