A csalók most venni akarnak - előre utalnák a pénzt!

2022.12.26. 14:26

Üdvözlöm!

Két éves, jó állapotú, karbantartott autómat hirdettem meg a mobile.de-n, amire gyorsan jött is négy érdeklődés. Furábbnál furábbak...Közös bennük, hogy telefonálni nem akartak, egy céggel vitetnék ki az autót (próba, megnézés nélkül), adjam meg a nevem, bankszámlaszámom és utalnak is. 16 500 EUR-ról beszélünk, ez nekem tétel. Nekik talán nem, de átverés-szagot érzek a levegőben. Jól érzem, kedves Autójogász? Természetesen sem bankszámlaszámba, sem előre utalásba, sem semmibe nem mentem bele. Hogyan akarnak trükközni a drágák?

Üdv és köszönöm, Balázs

Kedves Balázs!

Miért, mennyire jófejek már, hogy előre utalnak? A kérdés az, hogy mennyi ideig lesz elég a 16 500 EUR a külföldről érkező bírságok és egyéb finomságok fedezetére.

Kocsit külföldre a forgalomból történő átmeneti kivonás (figyelem, nem ugyanaz, mint a forgalomból történő ideiglenes kivonás) után adjon el, ehhez le kell adni a törzskönyvet, forgalmit, rendszámtáblát és a már megkötött kétnyelvű adásvételit. Véletlenül se menjen bele semmilyen "majd hozzuk a kitöltött papírokat utána, csak dobjuk fel a trélerre" megoldásokba, fizetés előre, adásvételi szabályosan kitöltve, különben keringeni fog a kocsi az űrben, mint Elon Musk Roadstere.

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Címlapkép:Peter Dazeley/Getty Images