Elveszett forgalmi, átírás előtt

2003.11.12. 14:17

Ha a gépjárművet nem íratják át, az időközben elveszett forgalmi ügyében csak az előző tulaj járhat el.

Tisztelt Autójogász!

Az alábbi kacifántos ügyben szeretném a tanácsát kérni: történt, hogy anyósomék 2000. márciusában vásároltak egy használt autót. Annak rendje-módja szerint megkötötték az adásvételi szerződést, átadták a vételárat, az eladó pedig a jármű törzskönyvét és forgalmi engedélyét, csakhogy nem történt meg azonnal az átíratás (valószínűleg anyagi okok miatt...). Ez az állapot 2000. szeptemberéig tartott, ekkor ugyanis az autót feltörték, és az apósom összes iratát elvitték, az autó forgalmijával együtt. Megtették a feljelentést, a rendőrség pedig le is zárta a nyomozást, természetesen eredménytelenül... Azóta a kocsi áll, nem használták. Lejárt a műszaki, átíratni pedig azóta sem sikerült, dacára annak, hogy többször is nekifutottak már a dolognak... Például már egész szekérderéknyi eredetigazolásunk van. Legutóbb azzal indították őket útnak az okmányirodából, hogy kerítsék elő az előző tulajt, vegyék rá, hogy kérjen egy új forgalmit, és akkor majd teszik a dolgukat. Ez szép lenne, mint a mesében, de nem ilyen egyszerű: a hölgyet ugyanis lassan már harmadik éve nem találják, a régi lakcíméről elköltözött, ki tudja hova... Tehát ez a történet. Kérdésem a következő: van-e valami módja, hogy azt az autót újra használhassuk? Hogyan oldjuk meg például mindjárt az első problémát: a forgalmi hiányát? Számíthatunk-e valami bírságra az átíratás elmulasztása, illetve valami szankcióra az elmaradt súlyadó miatt? Illetve eljárhatok-e én az ügyben az anyósom helyett?

Mielőbbi válaszát várva,
Tisztelettel: Bencze István

Tisztelt Bencze úr!

Az ön esetében sajnos igazat mondott az okmányiroda, ugyanis hiába kötötték meg az adás-vételiszerződést, mivel az autó átíratása még nem történt meg, minden fajta hatósági eljárásra csak az előző tulajdonos jogosult. Próbálják meg a lakcímnyilvántartóból elkérni az előző tulajdonos adatait.
Az átíratás elmulasztása miatt elvileg megbírságolhatják önt, az elmaradt súlyadó befizetésére is minimum büntetőkamatot fognak kiszabni. Anyósa helyett egy szabályos, két tanú aláírásával ellátott meghatalmazással járhat el. Javaslom, minél gyorsabban próbáljon az ügy végére járni.

Üdvözlettel: Dr. Bodolai László