Titokban hitellel terhelten

2003.12.01. 18:28

Tisztelt Autójogász!

A következő ügyben fordulok Önhöz. A szüleim vásároltak a Peugeot 106 XR gépjárművet. Úgy tűnt, hogy minden rendben van vele, de 2 napra a vételt követően az autó be sem akart indulni. Átnézettük, kiderült, hogy olyan problémái vannak, amelyeket az előző tulajdonosnak tudnia kellett. Az autó rendbetételéhez 200.000 Ft-ra lenne szükség. A szerződésben szerepel, hogy az eladó a vevőt a gépjármű műszaki hibáiról tájékoztatta, és szerelők állítják, hogy ezek a hibák nem a 2 nap alatt jöttek elő. Még egy másik dolog, hogy a gépjármű törzskönyvét nem kaptuk meg, mert az autón hitel van az előző tulajdonos részéről.
A forgalmi engedélyen viszont tulajdonosként az ő neve szerepel. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben az eladó köteles-e kifizetni a javítási költséget, illetve mit vonz az maga után, hogy eltitkolta a hibákat és hogy az autó lízinges és nincsen még teljesen törlesztve? Ha az eladóval nem tudunk megegyezni és polgári perre kerülne a sor, lenne- e ennek értelme, el tudnánk-e érni ezzel, hogy fizesse a költségeket, természetesen számlák igazolásával.

Köszönettel: Kéki Tímea

Kedves Tímea!

Az a körülmény, hogy a tájékoztatás megtörtént, nem mentesíti automatikusan az eladót a szavatossági kötelezettségei alól. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az autó hibái már a vételkor megvoltak, ön kérhet kijavítást, árszállítást, bizonyos esetekben a szerződéstől is elállhat. Kérdésének második részére válaszom az, hogy tehermentes autót nem adhat el a tulajdonos, csak ha közli ezt a vevővel is. Törzskönyv nélkül Ön nem tudja a gépjárművet átíratni, mindenképpen köteles az eladó a gépjárművet tehermentesíteni, és a törzskönyvet a vevőnek átadni. Ha ezt kitűzött határidőre nem teszi meg, a vevő jogosult a szerződéstől elállni.

Dr. Bodolai László