Eladó felelőssége

2003.12.01. 18:34

Tisztelt Autójogász,

Nemrégiben eladtam az autómat, amely 6 éves volt, dízel üzemű és 185 eKm volt benne. Az autót még egykor a cégemtől vettem meg 3 évesen 150 eKm-el, amit eladáskor közöltem is a kereskedővel, aki tőlem az autót kp-ért átvette. A kereskedő két héten belül értékesítette az autót, amiről az adás-vételi szerződés számomra megküldte. Ezek után a kereskedő azzal keresett meg telefonon, hogy az autónak rejtett hibája volt, egész pontosan "hengerfejes" lett 400 km megtétele után, aminek a javítási költsége 160 eFt, és hogy nekem ennek a javításnak egy részét állnom kell.
Nekem fogalmam sincs róla, hogy ez a hiba mit is takar egészen pontosan, de átverést sejtek az ügy mögött.
Az autót amíg használtam és amikor a használatból adódó hibák előjöttek pl: fék / kuplung / szervószivattyú (eddig ezeket cserélték nekem a szervízben), azokat én rögtön megjavítattam. Az autót tudtommal teljesen jó műszaki állapotban adtam el. Erről a hibáról pedig sejtésem sem volt, sőt a márkakereskedésekben is kértem rá árbecslést cserebeszámításhoz, és még ők sem említettek meg ilyen hibát. A kereskedő az autót kipróbálta, sőt még rétegvizsgálóval is átnézte, hogy a korábbi töréseket kiderítse.
Ezek után nekem van-e egyáltalán valamilyen jogi felelőségem az ilyen és ehhez hasonló hibákra, hisz ki tudja, hogy ennyi futott km után milyen további műszaki problémák jöhetnek még elő?!? És ha van felelőségem, akkor meddig (km-ben és évben)? Van erre valami jogszabály vagy törvény?

Tisztelettel,

Egy olvasó...

Tisztelt Uram!

A Ptk. szerinti szavatossági felelősége fennáll a rejtett hibáért, de ennek meglétét a másik félnek kell bizonyítani.

Dr. Bodolai László