Bírság és parkolójegy

2004.01.22. 18:11
Tisztelt Autójogász!

A parkolási pótdíjjal kapcsolatban szeretnék öntől kérdezni. Váltottam parkolójegyet a VII. kerületben 2 óra időtartamra, s valamikor a parkolás közepén visszamentem az autómhoz bepakolni a vásárolt dolgokat. A pakolás hevében levertem a jegyemet. Mivel időhöz voltam kötve, gyorsan váltottam egy másikat 15 percre, s nem keresgéltem. Ismételt visszatértemkor a kb. 5 perce lejárt második jegy miatt kaptam a csomagot. Mivel nem szeretném gazdagítani feleslegesen a Parkolási Társaságot előkerestem a még érvényes régi jegyemet, s bementem vele az ügyfélszolgálatra. Itt szóba sem álltak velem, annak ellenére, hogy az adott időszakra be tudtam mutatni az érvényes jegyet. Az ok, hogy nem annak a sorszámára szól a büntetés. Ilyen alapon a parkoló őr bárkinek a kocsijára kirakhatja a büntetőcédulát, csak egy másik, lejárt jegy sorszámát kell ráírnia a felszólításra. A jelenlegi felállás szerint szép profitit lehet termelni, ha vált az őr egy jegyet 15 perces időtartamra (15 perc = 55ft). A 15 perc után ennek a jegynek sorszámával otthagy egy mikuláscsomagot bármelyik autón (büntetés 1320 Ft-tól). A haszon, ha levonjuk a papír, stb. költségeket is 1000ft/büntetés). A szegény autótulajdonos, pedig hiába fizetett, akkor is meg akarják büntetni, mert nem az ő jegyére szól a felszólítás.

Tanácsát kérném, az esettel kapcsolatban. Hogy lehet fellépni a társaságok ilyen visszaélései ellen? Nyugodtan nézzek farkasszemet velük, s tereljem jogi útra a dolgot?

Várom válaszát!

Tisztelettel:

Marton Attila

Tisztelt Attila!

Ebben az esetben a parkolási társulásnak egyáltalán nincs igaza, ugyanis Ön érvényes jeggyel rendelkezett. Az a kérdés, hogy a társulás hogyan regisztrálja a tartozásokat, és ezzel kapcsolatban milyen belső problémái adódhatnak, nem érinti az Ön jogait és kötelezettségeit, amelyet önkormányzati rendelet szabályoz. Ezt a követelés bíróság előtt nem hinném, hogy érvényesíthető.

Tisztelettel:

Bodolai László