Lakókocsi forgalomba helyezése

2004.06.30. 19:56
Tisztelt Autójogász!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Német barátom 1984-es gyártmányú tökéletes műszaki állapotú Tabbert lakókocsiját nekem ajándékozná és el is hozná Magyarországra. Nem tudom mi tévő legyek ajánlatát nem szeretném visszautasítani, a lakókocsit forgalomba szeretném helyezni itthon. Az egyik Bp-i lakókocsi kereskedésben már érdeklődtem. Ott azt a választ kaptam, hogy csak 96 után gyártott pótkocsit lehet forgalomba helyezni. Nem tudom mi indokolja ezt, mivel ez esetben nincs emissziónorma mint a gépkocsiknál.

Mi a helyzet a regisztrációs adóval a pótkocsik esetében?

Ezen behozatal már az EU-csatlakozás után bonyolódna le.

Várom válaszát!

Köszönettel

Passa Gábor

Tisztelt Passa Gábor!

Nem ismerek olyan jogszabályt, mely a lakókocsik forgalomba helyezését az 1996. év után gyártott lakókocsik esetében engedélyezné, azonban a lakókocsinak a forgalomba helyezés előtt számos műszaki feltételnek kell megfelelnie. Még ha kifogástalan állapotú is az 1984-es évjáratú lakókocsi, elképzelhetőnek tartom, hogy műszaki okok miatt nem engedélyezik a forgalomba helyezését, ezért javasolom, hogy a fölösleges kiadások elkerülése érdekében érdeklődje meg, melyek azok a műszaki követelmények, melyeknek a lakókocsi esetleg nem felel meg és lehetséges-e, ill. mennyibe kerül a mostani műszaki követelményekhez történő igazítása.

Regisztrációs adót csak személygépkocsi kategóriába tartozó járművek esetén szabnak ki, pótkocsiknak nincs regisztrációs adója.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László