Gyermekülés sokadszor

2004.06.30. 19:43

Tisztelt Autójogász!

A KRESZ ezt írja: A személygépkocsi első ülésén 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak akkor szállítható, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel, és a gyermeket biztonsági gyermekülésben helyezték el.

kérdésem lenne: - mit ért a KRESZ biztonsági gyermekülés alatt

- menetiránynak háttal vagy szemben kell/lehet a gyermekülés

- elég-e kikapcsolni a légzsákot, ha igen, akkor hogyan tudom igazolni ezt a rendőrnek .

válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Gyermekülés!

A biztonsági gyermekülés fogalmát jogszabály nem határozza meg, de az 6/1990. (IV. 12.) sz. KöHÉM Rendelet határozza meg a forgalomba helyezés műszaki feltételeit, mely körbe az ülésbiztonság is beletartozik. Sajnos azonban a KRESZ ismert rendelkezésein túl a biztonsági gyermekülésre vonatkozó közvetlen rendelkezéseket ez a jogszabály sem tartalmaz.

A kialakult tapasztalataink és a KRESZ rendelkezései alapján gyermekülések típusától és jellemzőitől, a gyermek méretétől és életkorától is függ, hogy a gyermekülést háttal vagy szemben kell-e felszerelni, pl az újszülöttek és a csecsemők részére általában szemben kell felszerelni a gyermekülést, mert a stabilitás csak igy biztosítható. Ők ugyanis olyan kicsik, hogy a háttal felszerelt gyermekülés előrefelé nem nyújtana a számukra biztonságot. Ha a gyermek már biztonságosan rögzíthető (elég nagy felületen) a gyermekülésben akkor a gyermekülés már háttal is felszerelhető.

A légzsák kikapcsolását (kiiktatását) az ezt elvégző szerviz igazolhatja önnek, vagy ha a légzsák egyszerűen ki és bekapcsolható, akkor pedig elég a kikapcsolt állapotot a rendőrnek bemutatni.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László