Elvette a bank az autót

2004.05.21. 17:16
Tisztelt Autójogász!

Tanácsát szeretném kérni.

Vettem egy autót 36 havi részletre, de sajnos csak 30 havi részletet tudtam kifizetni, ezért a bank elvette az autót. Az autót a bank eladta, de nekem semmilyen kimutatást nem küldtek, hogy nekem jár-e valami pénz vissza. Kérdésem lenne :

- lehet nekem valamilyen követelésem a bank felé? - milyen jogszabály rendelkezik általánosságban az ilyen eseteknél? - ez az ügy már kb 1 éve tart, lehetséges, van az ilyen eseteknek elévülési ideje?

Köszönettel

Varga Szabolcs

Tisztelt Varga Szabolcs!

Javaslom, hogy keresse meg a hitelező pénzintézetet, közvetítőt, lízingcéget akivel az adásvételt lebonyolította és kérjen tőlük tájékoztatást, de ezzel párhuzamosan nézze meg azt az adásvételi és/vagy lízingszerződést amellyel vásárolta a gépkocsiját, mert a szerződésből és az esetleges kapcsolódó iratokból is sok minden kiderülhet. A lízingszerződésre egyébként az adásvételi szerződés és a bérlet szabályai vegyesen vonatkoznak, az elévülési idő az általános szabályok szerint 5 év, melyet különböző cselekmények, nyilatkozatok megszakíthatnak, és a szerződésben az 5 évnél rövidebb elévülési időt is ki lehet kötni.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László