Ittas vezetés és egyéb szabálytalanság

2004.06.16. 17:28

Tisztelt Autójogász!

A minap sajnos alkoholos befolyásolás alatt autót vezettem, ami eddig még nem történt elő velem. Pechemre egyből belefutottam a rend éber őreibe. Civil autóval követtek így sajnos csak későn vettem észre üldözőimet/se figyelmeztető jelzés, pl.:villogó, duda, nem volt/. Az autóból kiszállva, körbevettek, mint veszélyes bűnözőket szokás.

Én kérdésükre reagálva egyből elismertem, hogy fogyasztottam alkoholt, szonda megfújása után irány az őrszoba, ahol hitelesített seres alkoholmérőt fújtam . Sajnos az érték túlment a 0.08-as szabálysértési értéken. Készségesen, de figyelmesen aláírtam a szondázással kapcsolatos jegyzőkönyvet. Ezután elváltak útjaink. Pár nappal később visszatelefonáltam az illatékes őrszobára, hogy konkrétan mivel fognak vádolni. Mert távozásomkor csak két igazolást adtak: jogosítvány bevonása, és hogy korlátoztak x ideig a szabadságomban.

Ekkor kiderült, hogy az ittas vezetésen kívül még 8 pontban felsorolt szabálysértési vétséget követtem el: -Rendőri jelzésre nem álltam meg -Index elhagyása -Elsőbbség adási kötelezettség elmulasztása, a többit sajnos nem tudom, mert csak gyorsan felsorolta.

A kérdéseim:

-Nem kellett volna e aláíratni velem ezeket a szabálysértési jegyzőkönyveket is? -Milyen kilátásaim vannak a jogosítványomra nézve, előéletem tiszta,se egy gyorshajtás, se semmi, 8 éve sérülésmentes közlekedés, csak két utcányit közlekedtem volna a szálláshelyig, napi munkámhoz pedig szükségem van jogsimra. -Mivel ebből bírósági ügy lesz, a bíró megkapja a szabálysértési jegyzőkönyveket is vagy az továbbra is rendőrségi hatáskörön belül marad? -Mit tehetek ez ügyben?

Szeretném kérni, hogy levelemet ne tegye publikussá az oldalon, csak e-mailen válaszoljon!

(ezt nem értem hiszen semmi sem derül ki belőle!) Válaszát mielőbb várva, előre is köszönettel:

Mr.x

Tisztelt Mr X!

Nehéz pontosan válaszolni a kérdéseire, mivel, bár a levele kellően részletes, az ittas vezetési ügyek szankcionálása meglehetősen eltérő, helyenként, de még bírónként is és rendkívül sok apró körülménytől függ.

Az Ön készséges, együttműködő magatartása, a cselekmény és a szabálysértések elismerése, a terhelésektől mentes előélet mind pozitív tényezők, a negatívak pedig a sok szabálysértés, melyek elbírálásának mellőzését az ügyész a vádindítványban kérheti a bíróságtól, bár ez a bűncselekmény értékelésénél még negatív kürülményként számításba jön (ha van bűncselekmény a rendőrök általában nem sokat törődnek az egyébként megvalósult szabálysértések külön dokumentálásával, de ezekről úgy is értesül az eljárás későbbi szakaszában.

A büntethetőségi mértéket éppen csak meghaladó ittassági fok szintén nyomatékosan esik latba a büntetés kiszabásánál, úgyhogy általánosságban jó esélye van egy ügyészi megrovásra, mely esetben mellékbüntetést az ügyészség nem szab ki, így a jogosítványát is visszakaphatja. Abban az esetben, ha mégis bírósági szakba jutna az ügy, szintén enyhe büntetésre számíthat, de ebben az esetben reális lehet a jogosítványának megvonása a járművezetéstől eltiltás mellékbüntetés eredményeként, ennek időtartama azonban véleményem szerint valószínűleg nem haladhatja meg a fél évet. Azt javasolhatom hogy tanúsítson megbánást, és maximálisan működjön együtt a hatóságokkal továbbra is és érzékeltesse az eljárás résztvevőivel, hogy milyen súlyos érdeksérelmet okozna Önnek, ha megfosztanák a jogosítványától, akárcsak egy rövid időre is.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László