Ittas vezetés és a pihenő jogsi

2004.01.30. 19:48
Tisztelt Autójogász!

2003. november 28.-án lakott területen szeszes italtól befolyásolt állapotban közlekedtem, ittas járművezetés vétségének megalapozott gyanúja miatt a rendőrség nyomozást folytatott ellenem. A vérvizsgálat megállapította, hogy a véremben 0,80 ezrelék alkoholkoncentráció volt, mely érték az igen enyhe fokú alkoholos befolyásoltság állapotának felel meg. Mivel a cselekmény nem bűncselekmény ezért a nyomozást megszüntették és szabálysértési eljárást lefolytatását kezdeményezték a kresz 4. & (1) bekezdés c. pontjában foglaltak alapján. Az eset hajnali 1:20 perckor történt, én azt vallottam, hogy 21:30-kor ittam utoljára, összesen négy pohár sört 19:00 és 21:30 között.

A jogosítványom az eset óta az okmányirodában hever, a kérdésem az lenne, hogy vissza kaphatom e ezek után, vagy ki kell várnom, hogy leteljen a három hónap vagy befejeződjön az eljárás?

Mekkora büntetésre számíthatok, hét éve rendelkezem jogosítvánnyal még soha nem értek hasonló eseten, összesen talán ha két gyorshajtásért büntettek meg, de azok is csak max. 15ezer forint értékű bírságok voltak. Válaszát előre is köszönöm. ui.: Elnézés, hogy nem írom alá a levelet, de nem szeretném ha felkerülne a honlapra. Tisztelt Uram! A jogosítványát az eljárás végéig biztos nem kapja vissza. A büntetést nem tudom megjósolni, de valószínű pénzbírság, és néhány hónap vezetéstől eltiltás lesz, és néhány büntetőpont.

Üdvözlettel:

Dr. Bodolai László