Jár-e az alufelni?

2004.01.30. 19:58
Tisztelt Autójogász! !

A problémám röviden a következő: Egyik kolléganőmtől vásároltam meg decemberben az 1998-as Fiat Punto autóját. Az alku során felsorolta az autó extráit ezek között említve a könnyűfém felniket is. Jelenleg az autón téli gumi van, acél felniken. Én az alku során figyelembe vettem azt is, hogy az autóhoz tartozik téli-nyári garnitúra illetve könnyűfém felni is. Ezeket figyelembe véve az 1 200 000 Ft-os vételár reálisnak tünt. Mivel napi kapcsolatban állunk jelen pillanatban is, én úgy gondoltam, hogy tavasszal amikor aktuálissá válik elhozom tőle a kerekeket, én úgysem tudnám biztonságosan tárolni addig. Azonban pár napja közölte velem, hogy kell-e nekem a könnyűfém felni, mert 80 000.- ért ideadja nekem.

Ezen én rendkívül meghökkentem, kérem adjon tanácsot ilyen esetben mit lehet tenni? Mi jár egy autóhoz? Milyen plusz tartozék az amit köteles az eladó átadni a vevőnek? Ha ő úgy gondolta, hogy a "Van hozzá könnyűfém felni is" azt jelenti, hogy pénzért átadja nekem akkor ez megtévesztés volt a részéről, hiszen akkor tovább alkudoztam volna az autóra, mivel ilyen korú és állapotú autók piaci értéke szerintem 1 100 000.- körül van.

Nagyon várom a válaszát, mert ez számomra egy rendkívül kínos ügy, mivel egyébként nagyon jó viszonyban vagyunk. Sajnos beleestem abba a csapdába amely oldalukon frappánsan meg volt fogalmazva "ismerőstől a legkockázatosabb autót vásárolni"

Üdvözlettel,

Vonga Krisztián!

Tisztelt Krisztián!

A könnyűfém felni egy extra kiegészítő, ami nem jár automatikusan az autóhoz, de mivel valószínű a nyári gumi is rajta van, erre hivatkozhat talán. Ha a szerződésben nincsenek felsorolva a tartozékok, utólag nehéz bizonyítani miben egyeztek meg. Mindenesetre ebben az esetben illene odaadni Önnek a felnit.

Üdvözlettel:

Dr. Bodolai László