Vezetés engedély nélkül

2004.07.30. 12:16

Tisztelt Autójogász!

Szeretném véleményét kérni az ügyben, hogy milyen büntetésben részesíthetnek abban az esetben, ha a forgalmi vizsgám is, és az elsősegély vizsgám is sikeres volt, ám a jogosítványt még nem csináltattam meg, és ezen körülmények között, megállít a rendőr, ha vezetem az autómat. Akár olyan utassal, akinek már van jogosítványa, akár anélkül.

Válaszát előre is köszönöm,

Kérném, hogy amennyiben levelemet közli archívumukban, a nevemet szíveskedjen nem feltüntetni.

Köszönöm.

Tisztelt Anonym!

A leírt magatartással Ön megvalósítja az "engedély nélküli vezetés" szabálysértését. Aki a gépjármű vezetésére hatósági engedéllyel (jogosítvánnyal) nem rendelkezik, továbbá az is, aki jármű vezetését ilyen személynek átengedi, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Szélsőséges esetben a szabálysértés elkövetőjével szemben a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat. A szabálysértésért 1 büntetőpont is jár. Az a tény, hogy a vizsgáit sikeresen teljesítette esetleg enyhítő körülményként szóba jöhet, a rendőr helyszíni intézkedése során azonban csak a kiállított érvényes vezetői engedélyt fogadhatja el.

Ha olyan utassal utazik, akinek van jogosítványa, annyiban más a helyzet, hogy az utas is elköveti a szabálysértést és ennek megfelelően büntethető.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László