BMW Isetta adásvétellel vagy örökléssel

2004.07.30. 13:27

Tisztelt Autójogász!

2000-ben nagypapámtól megvásároltam a kb. 1960-as kiadású BMW Isetta kisautóját, mivel egészségi állapota miatt már nem tudta biztonságosan használni. El is hoztuk tőle, de akkor adásvételi szerződés nem készült. Nem is tudom miért? Ugyan kézzel írt pár sort, hogy az autót a fiának adja, vagy valami ilyesmi, de egyrészt ez nem hivatalos adásvételi, másrészt meg nem fedi a valóságot, mert az unokája vette meg tőle. Aztán nemsokára rá hírtelen leromlott az egészségi állapota és kórházba került. Pár hét múlva meghalt.

Kérdésem, hogy most akkor kinek a tulajdonát képezi ez az autó, és, hogy hogyan lesz az én tulajdonomban?

Tudtommal végrendelete nem volt. Örökösök, az apukámat is beleértve, hatan vannak. De akkor az autó nem volt tárgya örökösödésnek, mivel azt elméletileg megvásároltam.

Köszönettel:

Pörneczi Ákos

Tisztelt Pörneczi Ákos!

A hagyatéki eljárás során be kell jelenteni, hogy a nagyapjának volt egy BMW-je is. Ha abból indulunk ki, hogy nem volt hivatalos írott adásvételi szerződés, akkor a gépjármű a hagyaték részét képezi, a törvényes öröklés rendje szerint elsősorban az egyenesági leszármazók egyenlő arányban öröklik. A hagyatéki eljárásban az Ön édesapja megpróbálhatja igazolni, hogy megvette, ellenértéket adott érte, megfelelő igazolást követően így nem egyenlő arányban öröklődik, hanem az Ön apjának tulajdonába kerül, akitől Ön megveheti, vagy ajándékba kaphatja. Ha az édesapja nem tudja igazolni, hogy ellenértéket fizetett érte, akkor meg kell váltania az örököstársaktól és ezt követően adhatja el vagy ajándékozhatja Önnek. Harmadik megoldás az, hogy a 6 örökös részére a közjegyző átadja a gépkocsi tulajdonjogának meghatározott részarányát és tőlük Ön megveszi, vagy Önnek ajándékozzák.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László