Elévül-e az illetékfizetési kötelezettség?

2004.07.30. 11:24

Tisztelt Autójogász!

Segítségét szeretném kérni a következő ügyben: 2004. június 30-i keltezéssel kaptam egy levelet a helyi okmányirodától, miszerint, idézem: "A helyi adócsoport által rendelkezésemre bocsátott adásvételi szerződés alapján tudomásomra jutott, hogy a _ frsz-ú, Dacia típusú gépjárművet 1992. november 25-én megvásárolta, melyet a mai napig nem íratott nevére." A levélben mellékeltek egy 19.470 Ft-ról szóló csekket (a vagyonszerzési illetéket), melyet 8 napon belül kellett volna befizetnem.

Emlékeimben kutatva tényleg rémlett valami, de talán azért is volt halvány emlékem az autóról, mert _Ezt azonban nem tettem meg, hanem nyomozni kezdtem. A 12 évvel ezelőtti adásvételi persze nem volt meg, és az eladás tényét sem bizonyítani, sem cáfolni nem tudtam. Most már csak az a kérdés, hogy az adócsoport miért nem az adott évben küldte a felszólítást, miért csak 12 év elteltével? Kérdezném a jogász úrtól, hogy van-e erre vonatkozó valamilyen elévülési törvény? Az illetéket a jelen árak szerint határozták meg, tehát 15 Ft/cm3 -ben. Kérdezném, hogy ez jogosan történt-e, nem a 12 évvel ezelőtti árakkal kellett volna számolni?

Üdvözlettel:

Dancs Miklós

Tisztelt Dancs Miklós!

Az illeték megállapítása törvény alapján mindig az aktuális illetékmértékek figyelembevételével történik. Az illeték megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben a vagyonszerzést illetékkiszabásra az illetékhivatalnál bejelentették. Ha azonban a bejelentést elmulasztották, az elévülés 5 éves időtartama annak az évnek az utolsó napján kezdődik, amikor a mulasztás az illetékhivatal tudomására jutott. Mindezért Önnel szemben feltehetően jogszerűen jártak el, esetleg utánajárhat, mikor érkezett a vagyonszerzésről (gépjármű vásárlásról) bejelentés az illetékhivatalhoz, de leveléből úgy tűnik, nem az illetékhivatalnál akadt meg az ügye annak idején.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László