A rendőr elveheti-e dokumentumainkat

2004.07.30. 11:48

Tisztelt Autójogász!

A következő történt velem: 2004.07.05-én 2 hónapja lejárt zöldkártya miatt elvették az autóm forgalmiját. Cserébe adtak egy elismervényt a dologról. Mellesleg nem volt nálam jogosítvány sem. Mivel két bűnöm is volt, ezért szabálysértési eljárást indítottak ellenem. A kérdésem:

1. Úgy hallottam, hogy mostanában jelent meg jogszabály arról, hogy a rendőr nem vehet el dokumentumokat. Igaz ez?

2. Ha igen, vonatkozik e ez a forgalmi engedélyre? Mikortól hatályos?

3. Felelősségre vonható vagyok, ha a rendőr az eljárás során jogszabályt sértett?

4. Hogyan minimalizálhatom az elszenvedett kárt? (büntetés, utánajárás ...)

5. Feltehetően mit tesz a rendőr, ha egyáltalán nem hordok magamnál iratokat. (Azt gondolom, hogy ebben az esetben jobban jártam volna.)

A választ előre is köszönöm!

Péter

Tisztelt Péter!

Nincs arra vonatkozóan jogszabály, hogy rendőr nem vehet el dokumentumokat, ehelyett arról van BM rendelet, hogy az intézkedő rendőr milyen esetekben veszi el a forgalmit, a jogosítványt, rendszámot. Eszerint a rendőr a forgalmit elveszi, ha "a jármű a forgalomba helyezést követő tizenöt nap elteltével úgy vesz részt a közúti forgalomban, hogy nem rendelkezik környezetvédelmi igazolólappal, vagy annak érvényessége legalább harminc napja lejárt", tehát a rendőr jogszerűen intézkedett. Iratok nélkül nem járt volna jobban, inkább ne próbálja ki ezt a verziót, az azonosítás érdekében minimum be fogják kísérni a rendőrkapitányságra.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László