Taxi helyén parkoltam, jogos a bírság?

2004.08.26. 13:02
Tisztelt Autójogász!

A XIII. kerületben P+R övezetben megbírságoltak, a szélvédőn hagyott papír szerint amiatt, mert a taxi számára fenntartott helyen parkoltam.

A közlekedési táblán 5 taxi számára volt fenntartva a hely, de mentségemre szolgáljon, hogy az útburkolati jel elég kopott, ezért a parkoló kocsik között nem igazán látszik, hogy hol ér véget. Talán gyorsan lemérhettem volna, hogy hol is ér véget a megálló, de bevallom ezt elmulasztottam. Két kérdést szeretnék feltenni az esettel kapcsolatban:

- Érdemes vitatni a Közterület Felügyeletnél az esetet?

- Végül 8000 Ft-os bírságot szabtak ki, (függetlenül attól, hogy aznap, vagy 30 napon belül fizetem be), ami emlékeim legalább kétszerese annak, amit valaha tilos parkolásért kaptam. Reális ez az összeg?

Köszönettel,

Éles Attila

Tisztelt Éles Attila!

A főváros rendelete szerint a szabálysértési bírság felső határa 30.000 Ft, melynek kiszabásánál nem jönnek számításba pótdíjnál alkalmazott időhatárok, tehát mindegy, hogy aznap vagy 30 nap alatt fizeti be a bírságot. Ha már korábban is megbírságolták, nyilván ezt most figyelembe vennék, ha vitatná a kiszabott bírság összegét. Véleményem szerint ezért nem érdemes reklamálnia.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László