Tehergépjárműből személygépkocsi

2004.08.26. 13:10
Tisztelt Autójogász!

Szeretném megtudni, kell-e regisztrációs adót fizetni ha korábban tehergépkocsiként vizsgáztatott gépkocsit jóváhagyott átalakítási terv alapján személygépkocsiként szeretném levizsgáztatni, (nem volt kivonva a forgalomból)? A bonyolító szerelő tájékoztatása szerint a vizsgahelyen 180ezer Ft regisztrációs adót követelnek! SOS hétfőn vizsga. Ha a válasza nemleges, kérem válaszába beidézni a megfelelő törvényhelyet szó szerint.

Köszönettel:

Ötvös István

Tisztelt Ötvös István!

A regisztrációs adót valóban meg kell fizetnie az alábbiak miatt: A regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvény 6. § (1) bekezdése szerint: "Az adófizetési kötelezettség a) a személygépkocsi belföldön történő forgalomba helyezése esetén a tulajdonjog megszerzésének napján, b) a személygépkocsi átalakítása esetén az átalakítás napján keletkezik."

A törvény 2. § 2. pontja szerint átalakításnak minősül: "a közúti jármű olyan műszaki megváltoztatása, amelynek eredményeként az e törvény hatálya alá nem tartozó gépjárműből személygépkocsi jön létre, illetőleg a személygépkocsi más adókategóriába kerül". Tehát tehergépjármű személygépkocsivá alakítása maga után vonja az adófizetési kötelezettség teljesítését.

Az adó mértékét a törvény melléklete tartalmazza.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László