Nem adja el a kereskedő a Zastavámat

2004.08.26. 13:51
Tisztelt Autójogász!

2001 májusában vettem egy használt Opel Astrát, melynek a vételárába az autókereskedő beszámította a fiam tulajdonában lévő 17 éves Zasztava típusu személyautót. A beszámítás úgy történt, hogy a fiam átadta az autót a szükséges okmányokkal, és aláírattak vele egy biankó adás-vételi szerződést a vevő megnevezése nélkül. A Zasztavát az adás-vétel létrejötte után kiállították az autókereskedés telephelyén eladás céljából. Az azóta eltelt több mint három évben nem sikerült eladni az autót, adózni viszont minden évben kellett utána, és mivel jelenleg is a fiam nevén van, az adóhatóság neki küldte ki a befizetési csekkeket. A fiam, mint törvénytisztelő állampolgár, a fizetési kötelezettségének eleget is tett. Többször javasoltuk a kereskedőnek, adjuk le a rendszámot, hogy szűnjön meg az adózás. Erre ő nem hajlandó, azzal az indokkal, hogy akkor az eladás esélye számára tovább csökkenne. Az autót azóta ismeretlen helyre szállították, de értékesíteni nem tudták.

Kérdésem: mit lehet tenni, ha továbbra sem tudják eladni az autót, és a rendszámot változatlanul nem hajlandóak rendelkezésünkre bocsátani.

Üdvözlettel:

Grimm György

Tisztelt Grimm György!

Az a kérdés, hogy az Opel Astra vagy a Zastava adásvételi szerződése tartalmaz-e rendelkezést arra vonatkozóan, hogy a bizományosi értékesítésre átadott Zastavát milyen időpontig kell a kereskedőnek értékesíteni, mi történik ennek meghiúsulása esetén. Ha van erre szerződési kikötés, annak megfelelően kell eljárni. Ha nincs, akkor a kereskedő nem köteles a rendszám levételhez hozzájárulni, hiszen ez neki további veszteséget okozna. Véleményem szerint ebben az esetben azt tehetik, hogy a Zastavát a beszámítási értéken vagy a kereskedővel történt megállapodás szerinti értéken visszavásárolják és Önök próbálják meg értékesíteni vagy a forgalomból való kivonást elvégeztetni.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László