Sötét volt a fólia?

2004.08.26. 12:04
Tisztelt Autójogász!

Következő problémával fordulok önhöz: Van egy 1 hónapos autóm amit 2 hete lefóliáztattam körbe kivéve az első szélvédőt! Műbizonylatot is mellékeltek a fóliázás mellé és még nem is a legsötétebb fólia került fel a kocsira! Az első igazoltatáskor egy olyan utcán, ahol nem volt közvetlen közvilágítás az igazoltatást végző rendőr egy elemlámpával megállapította, hogy a hátsó szélvédőmön lévő fólia túl sötét, a bizonylatot is elkérte, amit nem fogadott el, pedig a szabványnak megfelelő H betűs bizonylatom, fóliám van! Helyszíni bírságot szabott ki ezért ami 10.000Ft-ba került! Kérdés: Tudtommal csak a vezető oldali ablakokba köthetett volna bele mert elvileg a szabály engedélyezi a hátsó üvegek sötétítését! Esetleg rosszul tudom? Ha a kocsit elviszem most műszakira és ott átengedik akkor mivel tudom igazolni, hogy a sötétítés megfelelő mivel a KPM igazolást nem ad róla?

Válaszát előre is köszönöm!

Döme, Hatvanból

Tisztelt Döme Hatvanból!

A választ elvileg a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 97. §-a tartalmazza, mely szerint a gépjármű szélvédőjén, valamint azon ablakain, amelyeken keresztül a vezetőnek az utat és környezetét látnia kell, kilátást zavaró feliratot, ábrát, jelzést, tartozékot elhelyezni tilos. A személygépkocsi ablakain menet közben nem szabad függönyt, vagy olyan más megoldást (fólia, üvegre felhordott fényelnyelő vagy fényvisszaverő réteg stb.) alkalmazni, amely a személygépkocsi ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza.

A gyakorlatban azonban a rendőrség előszeretettel állapítja meg, hogy túl sötét a fólia, ezért azt javasolnám Önnek, hogy legközelebb ne fogadja el a helyszíni bírság alkalmazását, és szabálysértési eljárásban próbálja meg igazolni, hogy a fólia nem zavarja a kilátást.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László