Kivel szemben érvényesíthető a szavatossági igény?

2004.10.26. 12:58

Tisztelt Autójogász!

Lenne egy kérdésem azon cikkel kapcsolatban, melyben ön 2004. szeptember 30-án tájékoztatott egy kedves érdeklődőt arról, hogy mit tehet akkor, ha a gépkocsija nem gyorsul a meghirdetett adatok szerint.

Ön említette, hogy amennyiben rejtett hibáról van szó, megkeresheti az értékesítőt, vagy a gyártó magyarországi képviselőjét, és szavatossági igényt érvényesíthet vele szemben.

A minap én is szembesültem hasonló problémával, és én arra a következtetésre jutottam, hogy szavatossági igényt, mint szerződésszegés esetére biztosított igényt mindig csak a velem szerződő féllel szemben tudok érvényesíteni. Tehát szavatossági igényemmel a kereskedőhöz fordulhatok, ám a gyártó magyarországi képviselőjéhez nem, mert én nem tőle vettem az autót. Az én információim szerint a magyarországi képviselővel szemben legfeljebb szerződésen kívüli károkozás címén támaszthatok igényt.

Természetesen az Ön által említett megoldás számomra is kedvezőbb lenne. Kérem, szíveskedjék tájékoztatni, milyen jogszabály jogosítja fel a vásárlót, hogy a vele közvetlenül szerződéses kapcsolatban nem álló importörrel szemben szavatossági igényt érvényesítsen, ne pedig csak szerződésen kívüli károkozást.

Nagyon köszönöm szíves segítségét.

Üdvözlettel

Eszterhazy Zsófia

Tisztelt Eszterhazy Zsófia!

Sajnos nem tudok kedvezőbb megoldást ajánlani Önnek. Valóban a gépjárművet vásárló a kereskedővel áll jogviszonyban, így szavatossági igénnyel közvetlenül a kereskedővel szemben élhet. Ez az ügy az importőrt csak közvetve érinti, hiszen a leírtak miatt a kereskedő vétlen, ezért szükségképpen a gyártót fogja megkeresni. Viszont a szavatossági igény leglényegesebb elemét, a kár megtérítését a szerződésen kívüli károkozás esetén ugyanúgy kérheti a gyártótól.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László