Közeli hozzátartozóm vezette a kocsit.

2004.11.30. 12:46
Tisztelt Autójogász!

Autómat lefényképezték 78 km-es sebességgel, majd 6 héttel később levélben kérték, hogy nyilatkozzam, hogy ki vezette. Én szintén levélben kértem, hogy tegyék lehetővé a fénykép megtekintését. Erre ismét 2 hónap elteltével kiróttak rám 15.000 Ft büntetést és 3 előéleti pontot, valamint megjegyezték, hogy kifogást emelhetek, valamint a képet is megnézhetem, ha akarom.

Mit tehetek, ha egy közeli családtagom vezette a kocsit, aki ellen nem kívánok terhelő vallomást tenni, élve ezzel a jogommal. A büntetést, mint az autó tulajdonosa, mindenképp be kell fizetnem? Legalább a büntetőpontokat töröltethetem valahogy? Ismerősök azzal fenyegetnek, hogy ha "begurulnak", ki is vonhatják a kocsit a forgalomból. Ez igaz?

Tisztelettel:

Kégl Lóránt

Tisztelt Kégl Lóránt!

Ha egy közeli hozzátartozója vezette a gépkocsit, akit Ön nem kíván megjegyezni, akkor Ön mint az autó tulajdonosa felel a szabálysértés elkövetéséért. Az ismerőseinek annyiban igazuk van, hogy a 35/2000. (XI. 30.) sz. BM rendelet szerint a közlekedési igazgatási hatóság a szabálysértési hatóság értesítése alapján kivonja a járművet a forgalomból, ha a tulajdonosa a rendőrség felhívására a jármű vezetőjére vonatkozó adatszolgáltatást jogos indok nélkül megtagadja, vagy valótlan adatot közöl. A forgalomból való kivonás időtartama hat hónap. Azonban a szabálysértési eljárásban a tanúvallomást megtagadhatja az, aki hozzátartozóját szabálysértés elkövetésével vádolná, tehát véleményem szerint ez olyan jogos indok, ami alapján a forgalomból való kivonást nem lehet elrendelni.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László