Következmények biztosítás nemfizetése esetén

2004.12.22. 16:36

Tisztelt Autójogász!

Nagy problémám van! A Grupama biztosítónál vagyok kötelezőre bejelentve, és saját hibám miatt nem fizettem be sajnos az utolsó negyedévet (átváltott csekkre, és hát nem vagyok egy postára járó). Teljesen jogosan felmondták a szerződést, és köteleznek egy új megkötésére, de csak A0 bonusszal. A problémám az, hogy így elvesztettem a B7-es besorolásomat. Nem akarok biztosítót váltani, nem is lenne gond, ha ez a biztosító marad, és akár 1 évet is kifizetnék előre, csak hogy visszakaphassam a B7-esemet. Nem azért nem fizettem, mert nem akartam, hanem mert figyelmetlen vagyok. És picit erősnek tartom ezt a lépést. Büntessenek meg, és fizessek extra kamatokat, de hogy elveszítsem a B7-et. Ez szerintem nagyon durva. Biztosan van valami megoldás, hogy ne kelljen keserű szájízzel újra megkötnöm, és a legelső alkalommal eljönnöm onnan. Mit lehetne tenni? Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel:

Bánhidai Csaba

Tisztelt Bánhidai Csaba!

A biztosítót ennek a kemény lépésnek a megtételére a 190/2004. (VI. 8.) Korm. rendelet (a gépjármű üzemben tartójának kötelező felelősségbiztosításáról) kötelezi, ami kimondja, hogy ha a biztosítási szerződés a biztosítási időszak tartama alatt díj nemfizetés miatt szűnik meg, az üzemben tartó az adott biztosítási időszak hátralévő részére fedezetet nyújtó szerződést annál a biztosítónál köteles megkötni, ahol a biztosítási szerződése díj nemfizetéssel szűnt meg. Az üzemben tartó új ajánlatát kizárólag az a biztosító jogosult és köteles elfogadni, ahol a szerződés az adott biztosítási évben díj nemfizetéssel szűnt meg. Ez a rendelet írja elő azt is, hogy ha a szerződés díj nemfizetés miatt szűnik meg, akkor a bonus osztályba sorolás megszűnik, az új szerződés osztályba sorolása A00 lehet, ilyenkor csak a malus osztályba sorolás maradhat érvényben. A biztosító nem hatóság, ezért nem bírságolhat, viszont jogosult, sőt olykor köteles megvonni a kedvezményeket. Így Ön kénytelen lesz lenyelni a békát.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.