A bonus malus besorolás cseréje

2004.12.22. 17:27

Tisztelt Autójogász!

Segítségét kérném egy gépjármű kötelező biztosítási ügyben . Problémám a következő : Több éve használok egy alacsony értékű személyautót (kispolski) bonusz besorolása B10 pár hónapja vásároltam egy Seat Cordobát bonusza A0 célom mindkét autót megtartani (érzelmi szálak) csak szeretném a bonusz besorolást felcserélni nem mindegy mennyit fizetek éves szinten GFB-ra. Tehát szeretném a kispolskit A0-ba a seatot pedig B10 soroltatni. Lehetséges ez ? Ha igen mi szükséges hozzá? A biztosítómnál falakba ütköztem ebben a kérdésben Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Vajcs Attila

Tisztelt Vajcs Attila!

A bonus-malus besorolás mindig egy adott gépjárműhöz kötődik, egyszerűen kicserélni nem lehet a besorolásokat. A korábbi autó kedvező besorolását úgy tudja átvinni Seatra, ha a kispolskit kivonatja a forgalomból (akár csak ideiglenesen is), majd a biztosítása 6 havi szünetelés után érdekmúlással megszűnik. A jogszabály szerint: "Ha az üzemben tartó egy adott gépjárműre már rendelkezik szerződéssel és annak hatálya alatt másik, azonos járműkategóriába tartozó gépjárműre is szerződést köt, az új szerződést A00-ba kell sorolni. Ha a kedvezőbb besorolású gépjármű szerződése érdekmúlás miatt megszűnik, akkor a megszűnt szerződésen megszerzett bonus osztályba sorolás a szerződés megszűnését követő nappal bármely, ugyanazon gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre (személygépkocsi, motorkerékpár, autóbusz, tehergépkocsi, vontató, mezőgazdasági vontató) az adott üzemben tartó által kötött, hatályban lévő szerződésre érvényesíthető." Tehát a kispolski forgalomból való kivonását követő szerződés megszűnés után átviheti annak a besorolását a Seatra, később a polskit visszahelyeztetheti a forgalomba, ami így A00-ás besorolást kap. Viszont így kispolski forgalomból kivonásának majd újbóli forgalomba helyezésének költségét kell viselnie.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.