89-cel mentem 50 helyett

2004.12.22. 17:34

Tisztelt Autójogász!

A mai napon Ercsi határában a rendőr állítása szerint 89 Km/h-val mentem 50 helyett. A szabálysértés tényét nem ismertem el. Tudom, hogy elvileg ez a sebesség jelentős túllépése kategória és ezért 60 e Ft büntetés és jogsibevonás járhat. Az autó édasapámé, 6 éve van jogosítványom büntetőpontom, eddigi szabálysértésem nem volt. Ön szerint az én esetemben mik a kilátások? Egy ilyen eseménynek mi az átfutási ideje? Szeretném továbbá megkérdezni, hogy a rendőr a szabálysértési adatlap kitöltésé során miért kérdezhet (amit megtett) a családi állapotom és a végzettségem/foglalkozásom felől. Ez nem személyes adat?

Válaszát várva, Tisztelettel:

Pados Márton

Tisztelt Pados Márton!

A szabálysértés elkövetésének körülményei határozzák meg, hogy a kiszabható büntetésből ténylegesen mennyit rónak ki, azt biztosan enyhítő körülményként figyelembe veszik, hogy eddig nem volt szabálysértése. A szabálysértési eljárás lefolytatására általában 30 nap áll rendelkezésre, ez egy alkalommal legfeljebb harminc nappal meghosszabbítható. Az adatvédelmi törvény nem zárja ki a személyes adatok kezelésének lehetőségét, hanem csak korlátokat, garanciákat állít fel, mivel többek között úgy rendelkezik, hogy személyes adat akkor kezelhető, ha azt törvény elrendeli, külön is nevesítve a bűnmegelőzés, bűnüldözés érdekében végzett adatkezelést. A személyes adatairól azért kérdezte meg a rendőr, mert erre a szabálysértési törvény (1999. évi LXIX. törvény 66. §) felhatalmazta, mivel előírja, hogy meg kell állapítani az eljárás alá vont személy személyazonosságát (nevét, születési idejét és helyét, anyja nevét), lakóhelyét, személyazonosító okmányának számát, majd ezt követően meg kell kérdezni az eljárás alá vont személyt személyi körülményeiről (vagyona, jövedelme, családi körülményei, foglalkozása, munkahelye).

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.