Előleg vagy adásvétel?

2004.12.22. 17:39

Tisztelt Autójogász!

Vasárnap (nov 21.) 'leelőlegeztem' egy autót, 30.000 forinttal, de kedden meggondoltam magam. Felhívtam a kereskedést, ahol közölték, hogy az nem előleg volt, hanem a végső szerződés (??). Valóban a hátoldalán valahol a meglehetősen zavaros szövegben ott van, hogy a szerződő fél nem állhat el a szerződéstől. És különben is már elindították a dokumentumokat és azokat nem lehet visszacsinálni. Ma vettem volna át a kocsit, de kiderült, hogy nem voltak nálam bizonyos papírok. Amiket nekem nem mondtak. Merthogy ezt mindenki tudja. A kioktató és lekezelő stílus annyira kiborított, hogy most már valóban nincs kedvem a kereskedésbe belépni sem. Én az előleget is veszni hagynám, bár kicsit drága a tanulópénz, de azt mondták, hogy a szerződés alapján végrehajthatnak engem. Valóban? Olvastam valami 8 napos időről, amikor meggondolhatja magát az ember. Ez vonatkozik erre az esetre is? Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Czobor Zsuzsa

Tisztelt Czobor Zsuzsa!

Ha aláírta az adásvételi szerződést, akkor annak teljesítésére kötelezhető, elállási jogot nem gyakorolhat. Megtévesztésre hivatkozhatna ugyan a bíróságon és kérhetné a szerződés érvénytelenítését, a megtévesztést azonban bizonyítania kellene, ami ilyen esetben nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen. Valószínűnek tartom, hogy nem fogják Önön végrehajtatni a szerződés teljesítését, hiszen ez nagyon időigényes lenne, inkább megpróbálják majd más személynek értékesíteni a járművet. Az Ön példája is igazolja, hogy nagyon fontos lenne mindig minden elénk tolt iratot alaposan áttanulmányozni, mielőtt aláírjuk.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.