Légből kapott légzsák

2004.12.27. 12:23

Tisztelt Autójogász!

Május legvégén vásároltam egy használt autót, egy használtautó-kereskedésben, finanszírozással. Az autót a kereskedés munkatársa úgy kínálta, hogy az autó korának és futott kilométernek megfelelő állapotban van, minden jó rajta, megfelelő állapotban van. A vásárlás után 2 héttel elvittem az autót szervizbe (olajcsere stb.) és egy állapotfelmérésre, ahol közölték velem, hogy ezzel az autóval ne nagyon menjek, mert törött a fékmunka henger, amiből folyik az olaj, a stabilizátorai, el van törve két rugója, stb. a javítása kb. 430e ft-ba került (ez csak a futóművet érintő, az én extra kívánságaim, pld. olajcsere nincs bent). Ezen kívül az autó casco megbízási szerződésén szerepel, hogy ez ennek az autónak a felszereléséhez tartozik egy airbag is. ezt a kereskedő munkatársa aláírásával szavatolja a megbízási szerződés megfelelő lapján. Sajnos én nem értek hozzá, ezért ránézésre nem láttam, hogy ebben az autóban nincs légzsák. (bár a márkakereskedés adatbázisa szerint az alvázszám alapján kellene lennie) Az adás-vételi szerződésen (1lap) ugyan nincs szó a kocsi felszereltségéről, csak ebben a casco megbízási szerződésben. A kérdésem, az hogy fel lehet-e lépni kártérítési igénnyel jogszerűen, ill. ilyen esetben védi-e a vásárlót valamilyen jogszabály.

Üdvözlettel:

Bödőcs András

Tisztelt Bödőcs András!

A Polgári Törvénykönyv védi Önt, mint szerződő felet, a légzsák miatt biztosan felléphet, azonban lényeges lenne tudni, milyen korú és mennyibe került a gépkocsi, a vételárhoz és a korához képest milyen mértékű volt a javítása, az autó állapotára van-e utalás a szerződésben. Ezek függvényében fel lehetne lépni a kereskedés ellen. A használatra való alkalmasság egy használt járműnél is feltétel, így pl. hibás teljesítés miatt kártérítési igénye lehet a javítási költségekre, de akár a vételár megalapozottsága is vizsgálható, elképzelhető, hogy még a szerződéstől is elállhat.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.