Ittas vezetés következményei

2004.12.22. 14:38

Tisztelt Autójogász!

A napokban "érdekes" dolog történt velem: édesanyám nevén lévő autót használtam, de mivel ittam, így átadtam egy barátomnak a volánt, sajnos ő is ittas volt (még 3 ittas ismerős ült az autóban). Pechünkre megállított a rendőr: ekkor derült ki, hogy a jármű kb.:3 hónapja nincs átiratva, és az ittas sofőrnél nincsenek ott a papírjai ill. még nincs 18 éves. Ezek után az lenne a kérdésem, hogy ebből én milyen büntetésre számíthatok? A rendőrök azzal ijesztgettek, hogy a járművet kivonják a forgalomból, pénzbírságot rónak ki és elveszik a jogosítványomat. Mi a valós ezek közül?

Köszönettel:

Ani

Tisztelt Ani!

Minden valós, amit a rendőr mondott. Az ittas vezetés szabálysértés elkövetése miatt nemcsak a jármű ittas vezetőjére szabnak ki pénzbírságot, hanem arra is, aki a jármű vezetését az ittas személynek átengedte. A kiszabható maximális büntetés fejenként 100 ezer Ft és mindkettejük esetében elvehetik a jogosítványt is. A gépjármű tulajdonjogával kapcsolatos átírási kötelezettség elmulasztása miatt pedig a járművet kivonhatják a forgalomból.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.