Átírási illeték elévülése

2004.12.22. 14:46

Tisztelt Autójogász!

Kilenc évvel ezelőtt vásároltam egy kis teherautót, ami egy hét után kifeküdt, majd szétbontottam, és alkatrésznek eladtam. Mivel közúti forgalomban nem sikerült használnom ezért soha át sem irattam. Nemrég kaptam az illetékhivataltól egy figyelmeztetést miszerint fizessek be 23000-Ft-ot átírási illetéket vagy mit. Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy ilyen esetekben nincs-e valamilyen jogszabály, ami meghatározza az ilyen ügyek elévülését, és ha igen, az mennyi idö? Vagy tudna-e valami tanácsot adni ez ügyben?

Előre is köszönöm:

Menyhárt István

Tisztelt Menyhárt István!

Lényegtelen, hogy használta-e a járművet, mindenképpen elmulasztotta az átíratási kötelezettséget. Normál esetben ugyanis a tulajdonjogot nyilvántartó hatóság jelentése alapján szabja ki az illetékhivatal az illetéket. Az illetéket is azért kell megfizetni, mert a jármű tulajdonjogát megszerezte. Az illeték megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben a vagyonszerzést illetékkiszabásra az illetékhivatalnál bejelentették, illetve az a körülmény, hogy az illeték megfizetését vagy a kiszabás céljából elrendelt bejelentést elmulasztották, az illetékhivatal tudomására jutott. Mivel az Ön az átíratást elmulasztotta, azt kell nézni, hogy mikor jutott az illetékhivatal tudomására az Ön tulajdonszerzése és attól az időponttól kezdődik az elévülés időtartama.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.