Mitől függ a regisztrációs adó mértéke?

2004.12.22. 14:53

Tisztelt Autójogász!

A 2003. évi CX. törvény a regisztrációs adóról, kimondja, hogy meg kell fizetni regisztrációs adót ha a gépjárművet átalakítom. Egy korábbi cikkében olvastam, hogy mi nem minősül átalakításnak, de nem tudtam eldönteni, hogy ha "csak" motort cserélek az autóban ( nagyobb ccm ) akkor kell e fizetnem, vagy mindenképp típusazonos motor kell ahhoz, hogy ne kelljen megfizetni a vonatkozó adókat. Ha esetemben kell fizetni akkor még egy kérdés felmerül: mi van ha kisebb ccm-es motort rakok bele? : kapok vissza pénzt? :)

Tisztelettel és köszönettel:

Tóth Aladár

Tisztelt Tóth Aladár!

A regisztrációs adó mértéke egyrészt a motor hengerűrtartalmától függ, ezért ha a személygépkocsit úgy alakították át, a hengerűrtartalma nőtt, az átalakított személygépkocsi forgalomba helyezésekor az adó összegét az átalakítás utáni és az átalakítás előtti állapot közti adó különbözeteként kell megállapítani. A törvény úgy fogalmaz, hogy ha "különbözet előjele pozitív", (azaz a gépjármű motorjának hengerűrtalma nő) az adót az adóalany köteles az adóhatóságnak megfizetni. Azonban ha a motort kisebb ccm-sre cserélik, az adózó javára felmerülő (negatív előjelű) különbözet nem igényelhető vissza.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.