Díjfizetés szüneteltetése

2004.12.22. 15:14

Tisztelt Autójogász!

Szeretném Öntől megkérdezni - kapcsolódva az Eladtam a kocsit mégis fizetnem kell utána című cikkhez-, hogy miként lehet a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás fizetését a leadott autómra megszüntetni/szüneteltetni abban az esetben, ha a leadott autót a kereskedőtől vásárolt új autó árába fogjuk beszámítani ? A kereskedő a leadott autót nem a saját cégnevére kiállított adásvételi szerződéssel, hanem bizományosi szerződéssel veszi át tőlem. A leadott autót elméletileg senki sem használja majd a kerekedőnél, a kereskedő telephelyén fog állni mindaddig, amíg új tulajdonosa nem lesz. Mindezen feltételeket a bizományosi szerződésben is rögzíteni fogjuk. A bizományosi szerződésben és az új autó adásvételi szerződésében szintén szerepelni fog, hogy a régi autó az új autó árába történő beszámítás miatt lesz leadva. A biztosítónál ezen okmányok (új autó adásvételi szerződés, régi autó bizományosi szerződése) alapján meg tudják szüntetni a leadott autóra szóló kötelező biztosításomat? Kell-e a továbbiakban, a régi autó új tulajdonosának megérkezéséig a régi biztosítást is fizetnem? Köszönöm szíves válaszát!

Tisztelettel:

Szabó Gábor

Tisztelt Szabó Gábor!

Hiába nem használja senki a járművet, a kötelező biztosítás fizetésének megszüntetésére nincs mód. A díjfizetés szüneteltetése pedig csak akkor lehetséges, ha biztosítónál a tulajdonos bemutatja a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonását igazoló okiratokat. A szünetelés kettőtől hat hónapig tarthat. Így a súlyadó mellett a kötelező biztosítást is fizetnie kell mindaddig, amíg az új tulajdonos nevére nem kerül jármű vagy amíg ki nem vonják a forgalomból. Sajnos a bizományosi szerződés és a beszámítás ezt a problémát nem oldja meg.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.