Bankhitel és autóátadás

2004.02.26. 18:31

Tisztelt Bodolai úr !

Nem biztos, hogy ismeretlen ön előtt a probléma, én is inkább figyelemfelkeltésnek szánom írásomat, bár kérném véleményét.

Január 16-án szerződést kötöttem egy új autó részletre vásárlására egy márkakereskedéssel. (Szándékosan nem írom a nevét, mert nem a cég, hanem a jelenség a lényeg.) A kereskedő közölte velem, hogy csak 4-5 hét múlva számíthatok az autó átvételére, mert az önkormányzat több hetes lemaradásban van az adminisztrációval, ami gátolja az autók ütemes átadását. Ezt tudomásul vettem, és vártam. Néhány nappal később azonban megérkeztek a törlesztőrészletek csekkjei a hitelt intéző banktól. Gondoltam, majd akkor kell kezdenem a törlesztést, amikor már átvettem az autót. Február 19-én újabb levél érkezett a banktól, amelyben hónapról-hónapra pontosan lebontva leírták a törlesztés rendjét. Nem is lenne ezzel bajom. Csakhogy az első részlet már február 15-én esedékes volt, ráadásul alig 3 nappal (!) azután, hogy a hitel összegét átutalták a márkakereskedésnek. Így aztán fizetem a részleteket, az autó meg újabb "csúszásba" keveredett, ezúttal a február elsejétől bevezetett regisztrációs díj - igaz, ennek összegét a gyár állja - adminisztrációja miatt. Felhívtam a bankot, ott egy nem kifejezetten kedves hölgy finoman kioktatott, hogy ők átutalták a pénzt, így joggal várják a részleteket. Arra, hogy igencsak szokatlan, hogy az átutalást követő 4. napon már törleszteni kell, néma csend volt a válasz. Beszéltem a márkakereskedővel, aki továbbra is az önkormányzatot hibáztatja a késlekedésért. Felvetettem, hogy ez bizony az ő renoméját is rontja, a válasz csak ennyi volt: sajnos, így van.

Kérdéseim:

- Miért kell fizetnem a törlesztő részleteket, amíg nem kaptam meg autót? Ezt annál is inkább kérdezem, mert a fizetendő összeg tartalmazza a kötelező casco-t is, és azt végképp nem értem, hogy autó híján mire érvényes ez a biztosítás.

- Miért nem tartalmazza a szerződés az autó átadásának határidejét ? Törvényes-e az ilyen szerződés ?

- A márkakereskedés miért nem egyeztet a bankkal az egyes szerződésekkel kapcsolatban, hogy ne álljon elő az enyémhez hasonló helyzet ? - Az önkormányzat köteles-e késedelmi pótlékot/kötbért fizetni a késésért, vagy addig ülnek a papírokon, amíg jónak látja?

Üdvözlettel:

Pál Attila

Tisztelt Attila

A hitel kiutalása elválik az autó birtokbaadásától, ha a hitelt folyósították, akkor a szerződés szerinti törlesztést meg kell kezdeni. Más kérdés, hogy kártérítési igénnyel élhet a kereskedő ellen, ha a késedelmes átadás lehetőségét a szerződés külön nem tartalmazta.

Üdvözlettel:

Dr. Bodolai László