Lízingcég és CASCO újra

2004.03.31. 19:21

Tisztelt Autójogász!

Ez az eset most március 26.-án történt. Előzmény hogy vettem egy személygépkocsit közel egy éve.Cascót kötelezőszerüen megkötöttem, de aránylag magas áron. A részleteket hajszálpontosan fizettem, a cascót idővel átvittem egy másik céghez mely kedvezőbb ajánlatot tett.

Ezen a napon munkahelyemen felhívott a bank melynél az autót lízingelem hogy elmaradásom van 288.000 Ft,és jönnek egy rendőrrel az autót elvinni.Egy fél óra mulva meg is érkeztek,egy öltönyös ügyvédféle és egy nem rendőrruhába ám rendőrség feliratú baseball sapkában lévő úr.Bemutatkoztak(a nevükre sajnos nem emlékszem)majd mutatták a papirt miszerint tavaly júliusban a lízingcég felmondta a szerződést,mert nem fizettem az autó részletét. Felszólitottak hogy az autót haladéktalanul adjam át vagy RENDŐRT hívnak, ill.mutaták a felszólító levelet amellyel nem talált meg a posta a címemen, közel 9 hónapig(?) Megmutattam az összes befizetett csekket, mire az ügyvédféle gondosan át is nézte legalább 3x majd telefonált a lízing cégnek. A telefonálás eredménye az lett hogy kiderült hogy nem a részletekkel van a gond hanem a Cascó fizetésével, de még így is sok a tartozásom, plussz erre még rájön a biztonsági cég kiszállása mely 50 km-ről jött ez 100.000 Ft.

Eddig itt tartunk, majd 29.én hétfőn jönnek hogy mutassam meg a másik biztosító igazolását hogy náluk fizetem a Cascót, és addig ők kiszámolják mennyivel is tartozom nekik illetve a biztonsági cégnek.

Ezek után a kérdésem az hogy én miért tartozom a banknak a Cascót illetően? Ha nem kaptam meg a felszólítást elvehetik-e az autómat? Miért én tartozom a biztonsági cégnek a kiszállásért, köteles vagyok nekik fizetni ezért?

Kikötheti-e a lízingcég hogy melyik biztosítónál kötöm meg a cascót?

Köszönettel:

GZ Tisztelt GZ!

A lízingcég elvileg kikötheti, hogy milyen biztosítót fogad el, de csak előzetesen és írásban. Az is elképzelhető, hogy tájékoztatási kötelezettséget írt elő a lízingszerződés biztosítóváltás esetére. De ha így is van, akkor sem jogosultak a tévesen megindított végrehajtás költségeit önre hárítani, csak akkor, ha a lízingszerződés erre kifejezetten rendelkezik.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László