Gyermekülés sokadszor

2004.03.31. 19:16

Tisztelt Autójogász!

Három gyermekem van, a legkisebb most született és az autóban természetesen biztonsági gyermekülésben ül. másik 2 gyermekem 5 illetve 8 éves. az lenne a kérdésem, hogy ülhet-e a 8 éves gyermek az első utasülésen, ha igen, akkor milyen módon (gyermekülés, kikapcsolt légzsák), hogy feleségem a kisebb gyerekek mellett hátul tudjon ülni? ha hátul ülnének mindhárman, akkor nem fér el 3 gyermekülés egymás mellett. további kérdésem lenne, hogy az ülésemelő mindek minősül a KRESZ szempontjából? biztonsági gyermekülés?

válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Uram!

A KRESZ 48. § szerint Olyan gépkocsival, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan gépkocsival, amelynek hátsó üléseit biztonsági övvel szerelték fel, csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a biztonsági övvel felszerelt ülésen utazó személy becsatolt biztonsági övvel van rögzítve. A személygépkocsi hátsó ülésén utazó, 12. életévét még be nem töltött és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket biztonsági gyermekülésben kell rögzíteni.

-A személygépkocsi hátsó ülésén utazó 12. életévét még be nem töltött és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket nem kell biztonsági gyermekülésben rögzíteni, ha:

- a biztonsági gyermekülés beszerelésére a személygépkocsi gyári kialakítása alapján nem alkalmas; bb) a gyermek az üléshez beszerelt biztonsági övvel megfelelően, biztonságosan rögzíthető;

- a 46. § (2) bekezdése alapján és a szállított személyek számából következően egy ülőhelyen két gyermek foglal helyet;

- az egyidőben szállítani kívánt gyermekek száma miatt a biztonsági gyermekülésben történő rögzítés nem oldható meg;

- a szállítás taxi üzemmódban használt taxi gépkocsival, személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsival, rendvédelmi szervek gépkocsijával vagy a mentőgépkocsi betegellátó terében történik.

- A személygépkocsi első ülésén 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak akkor szállítható, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel, és a gyermeket biztonsági gyermekülésben helyezték el.

Az ülésmagasító a KRESZ szerint nem minősül biztonsági gyermekülésnek

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László