Mit lehet tenni, ha a parkolóőr szabálytalan?

2005.03.24. 15:29
Tisztelt Autójogász!

Február 15-én 12.20 perckor leparkoltam az autómat a Podmaniczky utcában, majd áttértem az út túloldalára jegyet venni (parkolókártyám van) az automatából. Még be sem helyeztem a kártyát az automatába, amikor a vállalat jegyellenőre megjelent az autómál, felvette az adatait és lefényképezte. Gyakorlatilag az érkezésem utáni kb. 0. másodpercben. Természetesen ahogy a torkomon kifért, erősen gesztikulálva kiabáltam neki, hogy "mit csinál, most jöttem, most veszek jegyet!!!!!!!!!" de az ellenőr úgy tett, mintha meg sem hallotta és látta volna, pedig nem voltam messzebb tőle 15 méternél!!!! Odarohantam az autóhoz, és az ellenőrről kiderült, hogy nem süketnéma, nem vak, és amikor megkérdeztem, hogy hogyan merészel büntetni amikor látja, hogy ebben a pillanatban érkeztem, egész egyszerűen nem válaszolt, és rajtam keresztülnézve, egy szó nélkül rátette a büntetőcédulát az autómra. A parkoló automata egyébként nem működött, (erre, és az egész ügymenetre tanúim vannak) és az ellenőr tudtával még elmentem egy másikhoz, majd visszatértem a parkolójeggyel - addigra sajnos az ellenőr elsomfordált. Azonnal felhívtam az autón hagyott büntetőcédulán található telefonszámot, ahol a Centrum Parkoló Rendszer Kft. ügyfélszolgálaton nem voltak hajlandóak elárulni a cégvezető elérhetőségét, nem érdekelte őket az eljáró ellenőr száma, (akinek az azonnali kirúgását követeltem) sőt azt sem árulták el, hogy ebben az esetben hova fordulhatok jogorvoslatért. (Azt azért elárulták, hogy írásban reklamálhatok.) Az érkezésem és a parkolójegy megvásárlása között - a nem működő parkolóórát is beleértve - 2 perc telt el. Fentiek alapján a következőket szeretném ország-világ tudomására hozni:

- Miután az időben, törvényesen megvásárolt parkolójegy intézménye nem működtethető, Önök szerint hogyan és hol tudok terrorizálás nélkül parkolni? - Bármilyen gazdasági és feketegazdasági érdekek motiválják is a Centrum Parkoló Kft. ilyen fajta "üzleti" magatartást, - azon túlmenően, hogy gusztustalan, méltatlan és mindenek felett: jogellenes - meggyőződésem, hogy alapvető üzleti, állampolgári és emberi jogaim sérültek ebben az ügymenetben. (Megdöbbentő, hogy egy 21. századi, EU tag Magyarországon egy parkolóőr - törvényen felül állva - állampolgárt terrorizáljon. Információim szerint Magyarországon az önkényuralom ideje rég lejárt - vagy mégsem?) - A Centrum Parkoló Kft.-t a magyar, és ha szükségessé válik - a nemzetközi jog alapján - emberi méltóságom megsértéséért - anyagi kártérítésre perelem. A perek várhatóan hosszú időtartama alatt őszintén remélem, hogy a Centrum Parkoló Kft.-nek is sikerül "Európához" csatlakozni, ami nem annyira földrajzi elhelyezkedést, mint jogállamiságot, jogalkalmazást és nem utolsó sorban az un. "balkáni" harácsoló moráltól való elszakadást jelenti.

Köszönettel:

Dóka Ágnes

Tisztelt Dóka Ágnes!

Levelét annak tanulságai miatt tesszük ki az oldalra bízva abban, hogy ez a felháborító helyzet már nem tarthat sokáig. Én az írásbeli panasztételt javasolom, a pert elég reménytelennek látom. Úgy tudom, már elindult egy aláírásgyűjtő akció a parkolási társaság ellen, ezzel vagy más, a fővárosi autósok összefogását igénylő akcióval, illetve ezek sorozatával talán ki lehet csikarni a társaságtól a megfelelő ügymenetet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István