A foglalóról adott elismervény

2006.01.22. 22:20

Tisztelt Autójogász!

Hogyan kell kinéznie egy foglalóról írt papírnak? Minek kell benne lennie?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A foglalót a vevő adja a szerződés megkötésekor a kötelezettségvállalása jeléül. Ez egy olyan biztosíték, aminek célja, a feleket visszatartani a szerződésszegéstől, összege a felek szabad megegyezésének függvénye, általában a vételár 5-20 %- a. Ha a szerződést teljesítik, a vételárba be kell számítani, ha azonban a szerződés a vevő hibájából meghiúsul, az adott foglalót elveszíti. Ha a szerződés az eladó hibájából hiúsul meg, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszafizetni. Ha a szerződés olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem, vagy mindkét fél felelős, akkora foglaló visszajár. Visszajár a foglaló akkor is, ha felek a szerződést közös megegyezéssel felbontják. A túlzott mértékű foglalót a bíróság mérsékelheti. Az átadott pénz foglaló jellegét a szerződésben pontosan és egyértelműen meg kell nevezni, a felek a szerződésben vagy konkrétan leírják a foglalóval kapcsolatos jogi feltételeket vagy nyilatkoznak arról, hogy a foglaló jogi természetével tisztában vannak. Ezen túlmenően meg kell jelölni az adásvétel tárgyát, azaz hogy konkrétan milyen gépjárműről van szó, a teljes vételárat, a visszatartott vételár összeg kifizetésének időpontját és két tanúval alá kell íratni a szerződést.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.