Nagymama az üzembentartó

2006.04.10. 17:27

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, hogy ha az én nevemen van egy autó és más az üzembentartó, akkor jogilag kinek kell fizetnie az autó adóterheit? Ezt azért kérdezem, mert a Nagymamám, aki rokkant (ő nem adózik) lenne az üzemben tartója az autónak és így valamelyest a tulajdonosa is. Így nem kellene az autó után adózni. Jól gondolkodom-e?

Köszönettel:

KJG

Tisztelt KJG !

Jól gondolkodik, a jármű terheit az üzembentartó nagymama köteles kifizetni, azonban ez vonatkozik az adóra is. Azonban a rokkant nagymama is adóköteles, hacsak nem minősül súlyos mozgáskorlátozottnak, tehát nem a rokkantságot kell igazolnia. A törvény ezt a következőképpen szabályozza: A gépjárműadó alól mentes az az egy darab gépjármű, amely súlyos mozgáskorlátozott személy szállítását végzi. Ezt elsősorban a súlyos mozgáskorlátozott adóalany tulajdonában lévő autóra kell érteni. Ha a súlyos mozgáskorlátozott tulajdonában nincs gépjármű, akkor a súlyos mozgáskorlátozott személyt - írásbeli nyilatkozata alapján - rendszeresen szállító, vele ugyanazon önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, közeli hozzátartozójának, élettársának vagy szerződés alapján tartásra kötelezett személynek mint adóalanynak a tulajdonában álló gépjárművet lehet ilyennek tekinteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.