Személyszállítás tehergépkocsival

2006.04.30. 23:06

Tisztelt Autójogász!

Birtokomban van egy 1997-es Peugeot Partner tgk. A forgalmi engedély szerint az autó 2 személyt szállíthat csupán. Korábban (1-2 évvel ezelőtt) lehetőség volt további személyeket szállítani a raktérben, minden további gond nélkül, akár raklapon ülve is (hivatkozva a honvédség 1-2 tgk-jára amivel 1-2 tucat katonát szoktak szállítani, holott a forgalmiban csak 2-3 személy szállítása engedélyezett). Kérdésem: ez a lehetőség még mindig megvan, vagy a szabályok azóta szigorodtak?

Tisztelettel:

S. József

Tisztelt S. József!

A hatályos rendelet szerint tehergépkocsin abban az esetben szabad a forgalmi engedélyben feltüntetett személyek számánál többet szállítani, ha a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömege 3500 kg-ot meghaladja, a szállított személyek számára megfelelően rögzített és biztonságos ülőhely van, a rakomány a szállított személyeket nem veszélyezteti, a tehergépkocsi össztömege - a rakfelületen szállított személyek súlyát személyenként 68 kg-mal számolva - a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömegét nem haladja meg és a tehergépkocsi rakfelülete nem billenthető. Ez a rendelkezés 2001, május 1-től van érvényben. A honvédségi járművekre ennél kedvezőbb szabályok vonatkoznak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.