Mikor kötelező az utánképzés?

2006.04.30. 23:35

Tisztelt Autójogász!

A problémám 1995-re nyúlik vissza, amikor is ittas vezetésért 4 hónapra bevonták a jogosítványomat és utánképzésre köteleztek. Azóta sajnos az anyagi helyzetem nem engedte meg, hogy elmenjek az utánképzésre, de most hogy mennék és egy kicsit utána néztem a dolognak, tapasztaltam, hogy több helyen is azt írták, hogy utánképzésre csak akkor kötelezhetnek ha a jogosítvány bevonása min. 6 hónap. Most akkor mi a helyzet?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A dolog úgy igaz, hogy a most hatályos szabályok szerint legalább 6 hónap jogosítvány bevonás után kell mindenképpen utánképzésen részt vennie a gépkocsi vezetőnek. 1995-ben azonban még a következők szerint szólt ez a szabály (a közúti közlekedésről szóló törvényben). "Utánképzésre kell kötelezni azt a járművezetőt a) akinek a vezetői engedélyét közlekedési bűncselekmény vagy szabálysértés miatt visszavonták, annak visszaadása előtt, illetőleg b) aki sorozatosan megszegte a közúti forgalomra vonatkozó szabályokat és emiatt a szabálysértési hatóság - határozatban - szabálysértési bírsággal sújtotta." Tehát - pechjére - 1995-ben még szó sem volt a minimum 6 hónapos eltiltásról mint feltételről.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.