Kárigény szerelővel szemben

2006.08.13. 20:14

Tisztelt Autójogász!

2004 év decemberében vásároltam egy nagy köbcentivel rendelkező - utólag belátva nem a mi kasszánknak megfelelő - luxus autót. Több alkalommal meghibásodott a vételt követően, majd 2005 májusában egy végleges motorhibával szerelőhöz került. A szerelő az autót munka lapon átvette, majd előirányozta a kb. 500.000 Ft összegű javítási költséget. Ezen összeget mi nem tudtuk kielégíteni és egy évet tárolta a gépjárművet. Megkeresésünkre az idén, kértem adjon egy pontos összeget, hogy mennyit követel a motor kivételéért, valamint a tárolási költségét is természetesen számolja fel. 100.000Ft-ot állapított meg, majd mikor oda mentem elinalt, és az autót teljesen leamortizálva (ködlámpák,index lámpák, lyukas gumikkal és több sérüléssel) találtam, illetve az utca elején letolva, szinte félre dobva hevert a korábban még ép autó. Kérem önt, tájékoztasson, milyen jogi lépéseket tehetek az ügy érdekében! Köszönettel és tisztelettel:

Üdvözlettel:

J. Tamás

Tisztelt J. Tamás !

Kérem, nézze meg a kapott munkalapot, hogy nincs-e az megőrzési kötelezettségre valamilyen utalás, pl. hogy nem telephelyén, hanem utcán tudja csak tárolni a járművet. Ha nincs, akkor a jogviszonyukra a Ptk. szabályai az irányadók, melyek alapján a szerelőnek megőrzési kötelezettsége lett volna, azaz a gépjármű tárolása során elszenvedett sérüléseiért ő felel, kártérítési felelősséggel tartozik. A kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig az nem lehetséges, vagy a károsult azt alapos okból nem kívánja, köteles a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát megtéríteni. Az ügy másik oldala, hogy Ön mint megrendelő a szerződéstől bármikor elállhat, köteles azonban a vállalkozó (szerelő) emiatt esetleg keletkezett kárát megtéríteni. A vállalkozót (szerelőt) a vállalkozási díj biztosítására zálogjog illeti meg a megrendelőnek azokon a vagyontárgyain, amelyek a vállalkozási szerződés következtében birtokába kerültek. A lehetséges jogi lépések: egyeztetés az igényekről a szerelővel, írásban, megegyezés hiányában polgári peres út a kártérítési igényük érvényesítésére.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.