Jár-e nekem adó visszatérítés?

2006.12.21. 08:58

Tisztelt Autójogász!

2005. januárjában, más EU-s országból behozott nagyértékű gépkocsimat egy autókereskedésben vásároltam. A kereskedés a regisztrációs adót beépítette a vételárba. Jár -e nekem adó visszatérítés, ha igen hogyan igényelhetem azt vissza?

Köszönettel:

jupi111

Tisztelt jupi111!

Figyelje a híradásokat, a napokban kerül kihirdetésre a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény. A regisztrációs adó részleges visszatérítése azonban csak a használt járműveket fogja érinteni! A törvényjavaslat szerint a regisztrációs adó-különbözet visszatérítését 2007. február 1. után 180 napon belül annál a vámhivatalnál kell kérni, amelyik a regisztrációs adót eredetileg kiszabta. A regisztrációs adó-különbözet a külföldön vásárolt használt személygépkocsik és motorkerékpárok esetében igényelhető vissza. A Vám- és Pénzügyőrség nem a teljes befizetett regisztrációs adót téríti vissza, csak a regisztrációs adótörvényben meghatározott, a járművek értékcsökkenését (avulását) is figyelembe vevő szorzószámokkal számított, és a befizetett összeg közötti különbözetet és annak kamatát. A visszatérítéshez a regisztrációs adó megfizetését dokumentáló igazolás szükséges. Aki az érintett időszakban belföldön kereskedőtől vásárolta a használt gépjárművet, annak csatolnia kell az adó teljes vagy részleges áthárítását igazoló számlát vagy egyéb számviteli bizonylatot, továbbá az adónak az eladó részére történt megfizetését igazoló bizonylatot. A 2007. február 1. után benyújtható kérelmeket a vámhatóság 90 napon belül bírálja el, és a határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül utalja ki a jogosultnak visszajáró összeget.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.