Adatkezelés a biztosítónál

2006.12.31. 13:38

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, hogy ha eladtam a gépjárművem, és ez miatt fel akarom mondani a kötelező/casco biztosításomat, a biztosító jogszerűen kéri-e tőlem a gépjármű adásvételi szerződést? Ez egy magánjogi szerződés, melyben olyan adatok szerepelnek (ár), amihez semmi köze nincs a biztosítónak. Nincs itt némi ellentmondás? Az a problémám, hogy nem elég bemutatni, hanem mindenféleképpen le is fénymásolják. Ez nem jogtalan?

Üdvözlettel:

T. László

Tisztelt T. László !

A biztosítónak törvényi felhatalmazása van a biztosításhoz kapcsolódó adatai megismeréséhez, ezeket egyúttal biztosítási titokként köteles kezelni. Természetesen Ön megteheti, hogy nem adja oda a szerződését fénymásolásra, ebben az esetben viszont hátrányos következményekkel kell számolnia. Ennek főleg a kötelező biztosításnál van jelentősége, mert pl. ott nem érdekmúlással, hanem díjnemfizetés miatt fog megszűnni a biztosítás, és a bónusz besorolását elveszíti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.