Kátyukár sokadszor

2004.04.29. 16:50

Tisztelt Autójogász!

Fóton belehajtottam egy kátyúba, aminek következtében szálszakadás keletkezett a gumin, így már nem javítható, újat kell vennem. A kátyú mellé nem volt semmilyen figyelmeztető jelzés kitéve. Kérdésem az, kihez kell fordulnom károm megtérítése érdekében, és milyen bizonyítékokat kell a kártérítési igény mellé csatolnom?

(fotó, tanú, ...)

Üdvözlettel:

Kőszegi Timea

Tisztelt Kőszegi Timea!

Sajnos az Önt ért kár érvényesítése -elsősorban gyakorlati okokból - nem egyszerű, ugyanis a felelőst még csak megtalálhatjuk, hiszen a közutak önkormányzati tulajdonban vannak és azok karbantartása, az önkormányzat közútkezelő cégének, vagy több önkormányzat által közösen működtetett közútkezelő cégnek a feladata.

A kárigény érvényesítése viszont rendkívül nehézkes, ugyanis a károsultnak kell bizonyítania a kára mértékét, mind a károkozó személyét, mind a károkozó magatartás tényét, mind a károkozó magatartás és a bekövetkezett kár közötti okozati összefüggést is, ezek bizonyítása ilyen esetben sajnos nem könnyű. Azt ugyanis, hogy az a bizonyos kátyú okozta az Ön kárát egy közvetlenül a károkozás után készült szakértői véleménnyel lehet csak viszonylag egyértelműen bizonyítani, illetve a jelentékeny számú tanúvallomás is segíthet, de az általános tapasztalatunk az, hogy ezekben az esetekben csak a teljes dokumentáltság és az egyértelműen megállapítható kárfelelősség esetén születik elmarasztaló ítélet.

Üdvözlettel:

Dr. Bodolai lászló

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.