Visszakozó vevő

2004.03.31. 19:19

Tisztelt Bodolai úr!

A probléma amivel magához fordulok a következő!1996-os Fiat Bravo gépkocsimra hirdetés útján vásárlók jelentkeztek. Az autót 1.250.000 ft- os vételáron plussz 120.000 ft a könnyűfém felnik, és télgumi garnitúrával hirdettem. A megtekintés alkalmával közöltem, hogy az autón a kipufogó és a lengéscsillapítók javításra szorulnak. Amire akkor ajánlatot tettem, hogy kijavíttatom(nem éltek vele). Valamint a az autó nálam sérülést nem szenvedett de valószínüsítem az előző tulajnál igen (látható fényezési különbség).Ezek után az autó kipróbálásra került, mely után 1.350.000-os vételárat alkudtunk ki. Ők ragaszkodtak a foglalóhoz mivel az autó tetszett, így ezt 50.000 ft-ban állapítottuk meg. Az autót hitelre akarták vásárolni, így kerekedőhöz fordultunk ahol ezt bonyolíthatjuk.

A papírok elkészítése után:adás-vételi(jan.12),eredetvizsga, banki hitel, előleg, állapotlap, stb. a vevő úgy döntött máshova fordul hitelért. Rendben! Elementünk egy másik bankhoz amit maga talált, az összes papírral. Minden elrendeztük. Vártam a pénz utalását ,hogy az autót átadhassam a vevőnek,e nnek ellenére a vevő követelte az autót, ami még nem került kifizetésre(csak 350.000 ft előleg).Nagy nehezen megegyeztünk az autót jan. 19.-én elvitte(a pénz még nem került utalásra) amit akkor is kipróbált és hibát nem észleltünk.

Ezek után január 23.-án kapok egy levelet mi szerint állítólag a fékek hibásak voltak "Majdnem karamboloztam", nem volt elakadásjelző háromszög, műbizonylat, stb. Az autót javíttasam meg. A hibát sem én, sem ők nem észlelték a próba során. Ekkor felajánlottam, hogy segítek ebben de, a teljes összeget nem áll módómban fizetni mivel nem éreztem magam hibásnak. Kettő hónap elteltével egy ügyvédi levelet kapok, hogy az autót vásároljam vissza a pluszz költségekkel. Amennyiben ez nem történik meg bírsághoz fordulnak. A tisztán látás érdekében voltam ilyen részletes.

Kérem sürgős válaszát, vagy véleményét!

Tisztelettel:

BZ.

Tisztelt BZ.

Az tény, hogyha hibás teljesítés történik, akkor esetleg a vevő elállhat a vételtől, de ha a hibákról ön tájékoztatta, a vásárlót, és mindent felajánlott a kijavításuk érdekében, továbbá a hibák a gépjármű korának megfelelő állapotból adódnak, akkor a helyzet nem annyira egyértelmű. Ön is bírósághoz fordulhatna a teljes vételárért, ilyenkor a szakértő dönt.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László